Memorial Day Begraafplaats

Memorial Day

De vlag hangt halfstok. De begraafplaats waar de oorlogsdoden liggen, staat vol met mensen die kleine Amerikaanse vlaggetjes in de aarde steken als eer aan de soldaten die hun leven gaven voor de mensen die vandaag op die begraafplaatsen staan.

Het is de dag waarop Amerikaanse militairen die omkwamen tijdens hun dienstperiode in het leger, worden herdacht. Na de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde van 1861 tot 1865, werd de dag ingesteld om de soldaten die omkwamen, te eren.

In het zuiden waren grootschalige katoenplantages. Zij produceerden katoen voor de Engelse textielindustrie. De handel was lucratief en ze wilden dit graag uitbreiden naar de nieuw verworven gebieden. De Verenigde Staten breidde zich in de 19e eeuw steeds verder uit naar het Westen. Of de slavernij daarmee ook zou worden toegepast in de nieuwe staten was een punt van discussie. Het was de kern van een oorlog die vier jaar zou duren.

In vier jaar tijd had omstreeks 18 procent van de mannen tussen de 13 en 43 jaar het leven gelaten. Verscheidene steden als Richmond en Atlanta waren met de grond gelijk gemaakt. Plantages werden verbrand en geplunderd. De economie van het zuiden die steunde op de plantages en de goedkope arbeidskrachten, was volledig ingestort. De noordelijke staten trokken hierbij aan het langste eind. Waarschijnlijk was de eerste herdenking in 1868, beter bekend als Decoration Day, door de versiering van de graven. Na de eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid naar alle soldaten die sneuvelden voor hun land. De herdenking vindt plaats bij Arlington National Cementery bij Washington D.C.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.