Vespasianus Romeinse keizer

De nuchtere keizer is niet meer

Op 23 juni van het jaar 79 overleed keizer Vespasianus na een bewind van tien jaar. Vespasianus was een nuchtere man, die de zaken in het Romeinse Rijk weer op de rails kreeg na de roerige jaren onder keizer Nero en de daaropvolgende burgeroorlog.

Titus Flavius Vespasianus werd geboren in 9 na Christus. Hij doorliep de normale carrière van een Romeins patriciër en voerde als legercommandant het bevel in Germanië en Brittannië. Hij was gouverneur van de provincie Africa en werd in 66 na Chr. naar Judea gestuurd om daar de joodse opstand de kop in te drukken. In 68 werd keizer Nero afgezet en pleegde hij (gedwongen) zelfmoord. Het daaropvolgende jaar, het ‘Vierkeizerjaar’, streden maar liefst vier pretendenten om de troon. De keizers Galba, Otho en Vitellius volgden elkaar in een periode van enkele maanden op. Vitellius hield het nog het langst vol, bijna een half jaar, doordat hij de steun van de Germaanse legioenen had.

Ondertussen hadden de troepen van Vespasianus hem ook tot keizer uitgeroepen. Vespasianus liet de oorlog in Judea over aan zijn zoon Titus, trok naar Rome, versloeg Vitellius en werd keizer. Na de wilde jaren van Nero was Vespasianus precies de man die Rome nodig had. Nuchter en zuinig. Nero had de schatkist leeg achtergelaten en Vespasianus bedacht allerlei belastingen om die weer te vullen, waaronder een belasting op urine, dat werd gebruikt voor het leerlooien. Toen zelfs zijn zoon hier afkeurend over sprak nam Vespasianus een goudstuk, hield die onder Titus’ neus en zei: ‘pecunia non olet!’ Geld stinkt niet! Titus slaagde er in de joodse opstand te bedwingen.

In 71 kregen Vespasianus en zijn zoon een triomftocht en een triomfboog. Deze triomfboog van Titus is nog steeds in Rome te zien. Een andere erfenis van Vespasianus en zijn zoons en opvolgers Titus en Domitianus is het Collosseum, zo genoemd naar een reusachtig beeld van Nero dat eerst op die plaats stond. (en dus niet vanwege de grootte van het gebouw). Vespasianus liet bij zijn dood een hersteld Rome en een goed gevulde schatkist achter en werd opgevolgd door Titus. Vespasianus werd begraven in de Engelenburcht.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt