Noord Korea geschiedenis

Noord-Korea dreigt met oorlog

Noord-Korea heeft gedreigd een 'genadeloze heilige vergeldingsoorlog' tegen Zuid-Korea te beginnen. Dat zond de staatstelevisie van het communistische land vandaag uit. De verdeling van Korea in een noordelijk en een zuidelijk deel kwam tot stand na de Tweede Wereldoorlog.

Noord-Korea beschuldigt de grenstroepen van het zuiden ervan leuzen te tonen die het Noord-Koreaanse leger belasteren. De troebele betrekking tussen beide landen dateert uit het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1910 was het land bezet en geannexeerd door Japan. Maar na de atoombom op Hiroshima en Nagasaki en de daarop volgende overgave van Japan kwam er een einde aan de Japanse heerschappij. Het beheer over Korea werd verdeeld in een Noordelijk en een Zuidelijk deel. Het Noordelijk deel werd bezet door de Sovjet Unie en het Zuidelijk deel door de Verenigde Staten.

Noord-Koreaanse communistische partij

Op 29 augustus 1946 kwam  Noord-Koreaanse communistische partij (KWP) aan de macht. De partij voerde politieke en economische hervormingen door en kapitalistische invloeden werden zo veel mogelijk uitgebannen. Ook werd de religie onderdrukt en werd een partijgeleide economie ingesteld. Op 9 september 1948 werd de Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen en werd Noord-Korea een zelfstandige staat.

Koude Oorlog

Het was de tijd van de koude oorlog. In 1950 viel Noord-Korea bij Zuid-Korea binnen om Korea wederom te verbinden tot één land; de Koreaanse Oorlog was daarmee begonnen. De oorlog duurde van 1950 tot 1953, toen de Verenigde Naties een wapenstilstand afdwongen die nog steeds van toepassing is. Vrede is er dus tot op heden niet gekomen. Het noorden werd geholpen door China en het zuiden door de Verenigde Staten.

Bufferzone

Sindsdien is er een bufferzone tussen de beide landen, de Koreaanse DMZ (gedemilitariseerde zone). Het is vergelijkbaar met het ijzeren gordijn in Duitsland tijdens de Koude Oorlog. De grens is 248 kilometer lang en 4 kilometer breed. Aan weerszijde van de grens houdt het leger van het desbetreffende land de wacht. In Zuid-Korea zijn ook nog Amerikaanse troepen aanwezig.

Kim Il-sung

De leider van Noord-Korea was Kim Il-sung en hij hield tot in de jaren ’90 de touwtjes strak in handen. Hij werd ook wel de Grote Leider genoemd. De partij voerde politieke en economische hervormingen door waarbij niet-communistische invloeden werden uitgeschakeld, religie werd onderdrukt en een partij-geleide economie werd ingesteld. Kim Il-sung zou tot in de jaren negentig in Noord-Korea de touwtjes in handen houden. Na zijn dood nam zijn zoon het bewind over de communistische staat over.

Lees verder  

Afbeeldingen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt