Een vrouw controleert het herbruikbare condoom. Bron: Schilderij 'De voorzichtige geliefde' van Nicolas Tassaert uit 1860.

Van blinde darm naar aardbeiencondoom

Condooms bestaan al duizenden jaren lang. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende soorten: van aardbeiensmaak tot geribbelden. Het eerste condoom had echter geen zoete aardbeiensmaak, maar was gemaakt van linnen doekjes.

Men vermoedt dat de oude Egyptenaren de eerste waren die condooms gebruikten. Ze gebruikten linnen zakjes die ze om de geslachtsorganen bonden. Aanvankelijk werden de condooms waarschijnlijk gebruikt om mismaakte geslachtsdelen te verbergen en werden ze met name gebruikt ter voorkoming van ziektes. Ook de Romeinen en de Grieken gebruikten condooms, al gebruikten zij een ander materiaal, namelijk schapendarmen.

Syfilis

De eerste tekeningen van condoomgebruik in Europa zijn te vinden op oude rotstekeningen in Combarelles in Frankrijk. Maar hierna verdween het condoom lange tijd uit zicht. Hij dook weer op bij een syfilis-epidemie in de zestiende eeuw. Gabriele Fallopius, een Italiaanse arts, publiceerde in 1564 een onderzoek over een linnen condoom dat mannen om hun geslachtsdeel konden binden om op die manier het overdragen van ziektes tegen te gaan. Het was de eerste omschrijving van een condoom in de Westerse wereld.

Blazen en darmen

In de loop der tijd werden de mensen steeds creatiever. Ze begonnen visblazen en de blinde darm van lammetjes, kalfjes of geiten te gebruiken. Het condoom werd een waar succes en in 1750 werd de eerste condoomwinkel geopend. Deze condooms van darmen en blazen waren herbruikbaar. Na een paar jaar werd er zelfs reclame voor gemaakt. Halverwege de negentiende eeuw kwam er een verandering in de condoommarkt toen men uitvond hoe je rubber elastisch maakt. De condooms die vanaf dat moment werden gebruikt waren elastischer en goedkoper dan de condooms gemaakt van darmen.

Populariteit

In de twintigste eeuw veranderde het klimaat rondom condooms. Eerst werd in 1911 de zedelijkheidswet uitgevaardigd die de verkoop van de condooms verbood en in 1929 bracht de paus zelfs een brief uit waarin hij de verderfelijkheid van de condooms ten strengste veroordeelde. Hij bereikte daarmee het omgekeerde effect. De populariteit steeg alleen maar. Zo deelde de VVV een eeuw later gratis aardbeiencondooms uit op de 50-plusbeurs.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.