Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van zweepslagen

Vijfhonderd zweepslagen op zijn rug en hij heeft al rugproblemen, ik denk dat hij de vijftig niet eens overleeft.

Dit beweert de zoon van een Australische man die in Saoedi-Arabië veroordeeld is tot vijfhonderd zweepslagen en een jaar cel wegens godslastering. Het gebruik van zweepslagen als straf is al een zeer oud gebruik.

Zweepslagen werden in de Oudheid voornamelijk gebruikt om slaven en gevangenen te laten gehoorzamen of te straffen. Dit gebruik van zweepslagen was onder andere al bekend bij de oude Perzen en Skythen, een Iraans nomadenvolk. Waarschijnlijk is het gebruik vanuit het Nabije Oosten over de gehele antieke wereld verspreidt. De grote Attische dichter Sophokles (496-406 voor Christus) beschreef het gebruik van zweepslagen in een tragedie. In deze tragedie komt Ajax de Zweepdrager voor, die in een scene een gevangene wilt straffen door met een zweep op zijn rug te slaan tot hij overlijdt. Ook in de Bijbel staat dat Jezus zweepslagen te verduren kreeg voordat hij werd gekruisigd.

Het gebruik van zweepslagen als lijfstraffen is in de westerse wereld lang gebruikelijk gebleven, voornamelijk als militaire straf en voor het in bedwang houden van slaven. Voornamelijk de gesel, een zweep met meerdere uiteinden, werd gebruikt om deze lijfstraffen uit te delen. Zo werden slaven op de plantages bestraft door middel van zweepslagen. In Groot-Brittannië was het tot de jaren vijftig nog normaal om muiterij te bestraffen met deze lijstraf. Singapore is één van de weinige landen waar zweepslagen nog steeds gebruikt worden om militairen te bestraffen. Tegenwoordig worden zweepslagen nog gebruikt in voornamelijk islamitische landen waar de sharia gehandhaafd wordt, zoals in Saoedi-Arabië.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.