Bonnie and Clyde

Bonnie en Clyde

Gedurende de jaren ´30 trok het romantische duo samen met een bende door de Verenigde Staten, waar ze een spoor van misdaad achter lieten. Ondanks dat ze verantwoordelijk waren voor minstens tien moorden genoten Bonnie en Clyde lange tijd de sympathie van het Amerikaanse volk.


In januari 1930 was Bonnie Parker, die op dat moment werkte als serveerster, op bezoek bij een vriendin in Dallas. Daar kwam ze voor het eerst in contact met Clyde Barrow, die inmiddels al meerdere diefstallen en overvallen op zijn naam had staan. Ondanks zijn criminele verleden raakte Bonnie meteen verliefd op Clyde en ze besloot zich aan te sluiten bij zijn bende. Niet veel later belandde Clyde in de gevangenis, waar hij zijn eerste moord pleegde. Hij sloeg een medegevangene dood met een ijzeren pijp, nadat deze hem meerdere malen seksueel misbruikt had. Desondanks kwam Clyde twee jaar later alweer vrij, waarna hij en Bonnie samen met zijn broer Buck Barrow, diens vrouw Blanche en de zestienjarige W.D. Jones, begonnen met het plegen van misdaden.


Voortvluchtig


Op 13 april 1933 kwam de lokale politie de vijf bendeleden op het spoor nadat een omwonende had gemeld dat zij geweerschoten hadden gehoord in de buurt van een vrijstaand huis in Joplin, Missouri. Toen de politie met twee wagens arriveerde bij de schuilplaats besloot Clyde het vuur te openen op de agenten. De overige bendeleden, inclusief Bonnie, begonnen daarop ook te schieten. In alle commotie wist de bende heelhuids te ontkomen, maar twee agenten kwamen tijdens het vuurgevecht om het leven. Toen de politie de verblijfplaats van de groep doorzocht werden verscheidene rolletjes foto’s gevonden, waaronder afbeeldingen van Bonnie en Clyde poserend met hun wapens. Toen deze vervolgens in de kranten terechtkwamen ontstond het beeld van een romantisch crimineel duo, een imago dat hen veel aandacht van de media opleverde. Omdat ze daarnaast vooral het nieuws haalden met hun bankovervallen, waardoor het leek alsof ze streden tegen de rijken ten tijde van de Grote Depressie, konden ze ook rekenen op sympathie onder een aanzienlijk deel van de Amerikaanse bevolking.


Eastham Breakout


Gedurende het voorjaar van 1933 trok de bende door verscheidene staten in het zuiden van Amerika, waar ze een spoor van vernieling en criminaliteit achter lieten. In de nacht van 18 op 19 juli werd hun schuilplaats, ditmaal in Platte City, Missouri, opnieuw ontdekt door de politie. Wederom volgde een vuurgevecht, waarbij ditmaal geen agenten geraakt werden. Buck Barrow daarentegen raakte wel gewond, en hij en zijn vrouw Blance konden niet veel later gearresteerd worden. Enkele maanden later kon ook H.D. Jones gearresteerd worden, waardoor alleen Bonnie en Clyde nog op vrije voeten waren. Clyde besloot daarop versterkingen te rekruteren door op 16 januari 1934 de Eastham gevangenis te overvallen, dezelfde gevangenis als waar hij vroeger vast had gezeten. Met deze ‘Eastham breakout’ slaagde hij er onder andere in om Harry Methvin te bevrijden, die zich vervolgens aansloot bij de bende. Tijdens de ontsnapping werd gevangenisbewaarder Joe Crowsen door de twee neergeschoten.


Grapevine killings


Enkele maanden later, op 1 april 1934, schoten Clyde en Methvin nog eens twee politieagenten dood op de snelweg Route 114 in Grapevine, Texas. Doordat de bende steeds gewelddadiger werd en er steeds meer dodelijke slachtoffers vielen, verloren Bonnie en Clyde de sympathie van het volk. De publieke opinie keerde zich vervolgens helemaal tegen hen toen ze vijf dagen later de 60-jarige alleenstaande vader William Campbell neerschoten. De kranten en overige media deden uitgebreid verslag van de ‘Grapevine killings’ en de politie zette extra mankracht in op de zaak. Na een anonieme tip werden Bonnie en Clyde vervolgens op 23 mei 1934 in een hinderlaag gelokt op een afgelegen weggetje in Bienville Parish, Louisiana. Nog voordat het paar naar hun wapens kon grijpen openden zes politieagenten het vuur en werden de twee letterlijk doorzeefd met kogels. Volgens het officiële politierapport werd Clyde zestien keer geraakt en had Bonnie maar liefst zesentwintig kogelwonden.


Bonnie and Clyde


Legende: Bonnie and Clyde


Na de dood van Bonnie en Clyde groeide hun verhaal al snel uit tot een legende, omgeven door sterke verhalen. In 1967 werd het levensverhaal van de twee opnieuw verteld in de beroemde film ´Bonnie and Clyde´ van Arthur Penn. Er werd in '67 zelfs een lied geschreven over het duo: The Ballad of Bonnie and Clyde. Dat de legende van het romantische duo uit de jaren ´30 tot op de dag van vandaag voort blijft leven blijkt ook wel uit het feit dat de wapens die toen mogelijk gebruikten geveild werden in 2012. "Mensen krijgen geen genoeg van Bonnie en Clyde", aldus Robert Mayo, medewerker van het veilinghuis in Kansas City waar de veiling plaatsvond.


In 2019 verscheen de film The Highwaymen, die het verhaal van Bonnie en Clyde vertelt vanuit het oogpunt van agent Frank Hamer, die de klopjacht op het duo en de fatale hinderlaag leidde. 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!