Slag om de Alamo

Alamo wordt ingenomen door de Mexicanen

Het wordt in Amerika gezien als een belangrijke historische gebeurtenis. Tegenwoordig is het fort een toeristische trekpleister. Er zijn veel mythes rondom de Slag om Alamo gegroeid en het gevecht was onderwerp van meerdere films en televisieseries. Op 6 maart 1836 werd Alamo ingenomen door de Mexicanen. Het betrof twee rivalen in een Nieuwe Wereld.

De slag wordt gezien als een keerpunt in de Texaanse Revolutie. Deze revolutie had haar oorsprong in het conflict tussen Engelse en Spaanse kolonisten in het zuiden van Noord-Amerika. Nadat Mexico zichzelf had los geworsteld van de Spaanse hegemonie in 1821 breidde het land zich noordwaarts uit. Texas werd ingelijfd en onderdeel van de nieuwe staat Coahuila y Tejas. De grote hoeveelheid afstammelingen van Engelse kolonisten aldaar raakten al gauw in conflict met de Spaanstaligen, onder meer vanwege religieuze verschillen. Veel Engelstaligen behielden hun protestantse religie en ze probeerden de slavernij naar Texas te brengen. Beide zaken waren verboden door de Mexicaanse grondwet.

Dictatuur in Mexico

In 1835 greep Antonio López de Santa Anna de macht in Mexico en werd dictator. Leven onder het juk van een dictator was wel het minste wat de Engelstalige Texanen verlangden, en het was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze namen de wapens op en probeerden de Mexicanen Texas uit te gooien. 

Toen Mexicaanse troepen oprukten om de opstand de kop in te drukken namen de Texaanse soldaten hun intrek in een oud katholiek missiegebouw in San Antonio, de Alamo genaamd. Op 23 februari bereikten 1500 Mexicaanse soldaten de stad San Antonio. De Texaanse Generaal William Travis smeekte de Verenigde Staten om versterking, maar kreeg nog geen honderd soldaten toegestuurd.

De slag om de Alamo

Toen de Mexicanen met een overmacht het gebouw bestormden, vluchtten de Texanen dieper het gebouw in. Diegenen die het niet naar binnen haalden, werden gruwelijk afgemaakt. De Texanen die zich overgaven werden geëxecuteerd. Deze wreedheden speelden zich af op 6 maart, 1836, de dag dat fort Alamo ten val kwam.

Het nieuws over de inname leidde tot grote paniek in de overige delen van Texas. Deze angst zorgde ervoor dat het Texaanse leger zich terug begon te trekken, in Amerika staat dit bekend als “The Runaway Scrape”. Toch sloegen de Texanen nog eenmaal terug als een vergeldingsactie bij de Slag van San Jacinto op 21 april. Deze slag was erg succesvol en resulteerde in de Verdragen van Velasco. Het document werd echter nooit geratificeerd door beide partijen, en Mexico beëindigde haar claim op Texas pas na het verliezen van de Mexiaans-Amerikaanse Oorlog (1846-1848).

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.