Geen afbeelding beschikbaar

Massagraf uit de Tweede Wereldoorlog in Drunense duinen

Een groep militairen is vorige week in de Loonse en Drunense duinen mogelijk gestuit op een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog. De soldaten waren met een grondradar gericht op zoek naar het graf, waarvan het bestaan al lang wordt vermoed. Er zouden veertien of vijftien verzetsstrijders liggen begraven.

Een man verklaarde onlangs tegen het Rode Kruis dat hij als kleine jongen heeft gezien dat in het gebied twee grote kuilen, omgeven door prikkeldraad, plotseling waren dichtgegooid. De kuilen lagen op een schietbaan die door Duitse militairen werd gebruikt. Naar aanleiding van die verklaring verzocht het Rode Kruis Oorlogsnazorg Defensie om de betreffende locatie in het Noord-Brabantse natuurgebied te onderzoeken.

Genisten gebruikten een grondradar waarmee tot acht meter in de bodem kan worden doorgedrongen. Ze vonden munitie, een mortier en prikkeldraad. Ook werden er veranderingen in de samenstelling van de bodem waargenomen die mogelijk wijzen op de lichamen van de verzetsstrijders.

Het zou dan gaan om gedetineerden uit de gevangenis van Haaren, die in de nacht van 26 mei 1944 naar het terrein in de Loonse en Drunense Duinen werden vervoerd. Onder hen waren verzetsstrijders uit Brabant, maar ook uit Amsterdam, Doorn en Groningen. Zij werden onder meer beschuldigd van overvallen op een distributiekantoor en op een bankloper. Het staat vast dat zij op die plek vervolgens zijn geëxecuteerd.

Verschillende pogingen om na de oorlog hun lichamen te vinden, leverden echter niets op. Mogelijk is daar nu dus verandering in gekomen. Er zullen echter eerst opgravingen gedaan moeten worden om zekerheid te krijgen over de vondst.

Dit artikel verscheen tevens op archeologieonline.nl

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.