Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van L’Osservatore Romano, krant van het Vaticaan

L’Osservatore Romano, de officiële staatskrant van het Vaticaan, heeft laten weten voortaan een maandelijkse bijlage te publiceren voor vrouwen. Paus Benedictus XVI staat achter het initiatief. L’Osservatore Romano werd opgericht in 1861, toen het koninkrijk Italië werd gesticht. De Pauselijke Staten waren bang macht te verliezen en brachten de krant uit als uiting van hun onafhankelijkheid.

Op 17 maart 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen met Victor Emanuel II als eerste koning van Italië. Aanvankelijk vielen Rome en het Vaticaan niet binnen dit koninkrijk. De Pauselijke Staten vormden een natie met als staatshoofd de paus. In het Vaticaan voelde men zich bedreigd door het pas ontstane Italië. Al snel was er vraag naar een dagblad waarmee het Vaticaan en de Pauselijke Staten hun onafhankelijkheid kenbaar konden maken. Het leek er niet op dat het Vaticaan zich zou kunnen verdedigen tegen het Italiaanse leger, dus werd L’Osservatore Romano uitgebracht om zo toch nog een vorm van verzet te kunnen bieden. Op 1 juli 1861 werd de eerste uitgave van het dagblad gedrukt en uitgegeven.

Staatskrant van het Vaticaan

In 1870 versloegen Italiaanse troepen het Pauselijke leger en werd Rome ingelijfd in het Italiaanse koninkrijk, waarna het de hoofdstad werd. L’Osservatore Romano bleef de staatskrant van het Vaticaan. Het dagblad bleef zich kritisch uiten tegenover de Italiaanse overheersing en was een spreekstoel voor de oppositie van het koninkrijk. Om deze reden werd de productie een aantal keren stopgezet, maar de krant werd nooit opgeheven. Gaandeweg kreeg de krant een steeds religieuzere grondslag en in 1885 werd L’Osservatore Romano eigendom van paus Leo XIII. Voortaan was het dagblad de officiële informatiebron van de Heilige Stoel.

Tweede Wereldoorlog

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog stak de krant haar mening niet onder stoelen of banken. Hoewel Italië destijds viel onder het fascistische regime van Benito Mussolini, uitte L’Osservatore Romano kritiek op sommige daden van de asmogendheden. Toen Rusland in 1939 Finland binnenviel, schreef het dagblad openlijk dat het een bewijs was van de Russische veroveringsdrang. Ook keurde L’Osservatore Romano het binnenvallen van Polen door Duitsland en Rusland in 1939 af.

Bijlage voor vrouwen

De katholieke krant richtte zich tot dusver vooral op een mannelijk publiek. Twee vrouwen, waarvan één redacteur is bij L’Osservatore, kwamen op het idee om een speciale bijlage voor vrouwen toe te voegen aan het dagblad. De bijlage zal uit vier pagina’s bestaan en komt eens per maand uit.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.