Boer Koekoek spreekt de Tweede Kamer toe

Het leven van Hendrik Koekoek

"ik krijg nooit geen beurt!" Riep hij eens uit in de Tweede Kamer. De boer die politicus werd ontpopte zich tot dwarsligger in Den Haag, en met zijn a-politieke opstelling werd hij populair bij een grote groep mensen. Hendrik Koekoek werd geboren op 22 mei 1912.


Koekoek werd geboren in het Drentse dorp Hollandscheveld. Hier ging hij naar de lagere school, waarnaar hij bij zijn ouders op de boerderij ging werken. Tijdens de oorlog vocht hij mee in de strijd om de Grebbeberg. In 1942 trouwde hij met Theodora van Zetten. In 1943 vestigde het stel zich op e boerderij van de vader van Theodora in het Gelderse Lienden.


Na de Tweede Wereldoorlog wilden veel Europese landen zelfvoorzienend worden wat betreft voedsel, om nooit meer de honger als in de oorlog mee te maken. Al gauw werd ook besloten dat een gemeenschappelijke Europese markt voor landbouwproducten ideaal zou zijn. De landbouw moest, om deze toename in productie te kunnen realiseren, gemoderniseerd worden. De georganiseerde landbouw, het zogenaamde Landbouwschap, kreeg de bevoegdheid om alle wettelijke verordeningen die dit met zich meebracht uit te voeren. Alle boeren waren verplicht lid van het ‘schap’ en moesten heffingen betalen.


Veel boeren en ook Hendrik Koekoek waren het niet eens met deze overheidsbemoeienis. In 1946 was Koekoek dan ook één van de medeoprichters van de ‘Landelijke Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw’, de zogenaamde "vrije boeren". In 1948 werd hij voorzitter van deze vereniging. De politiek lonkte en in de 1959 richtte Koekoek de Boerenpartij op. Aanvankelijk kreeg de partij niet veel aandacht, maar dit veranderde in 1963. Toen brak in Koekoeks geboortedorp de ‘Boerenopstand’ uit. Drie boeren weigerden daar de heffingen van het Landbouwschap te betalen, waarop een deurwaarder bij ze langskwam samen met een politiemacht van 200 man, om de boeren bij hun huis en bedrijf weg te halen. Koekoek steunde de mannen en kreeg zo landelijke bekendheid. Hij behaalde met zijn partij bij de verkiezingen van datzelfde jaar 3 zetels en kwam in de Tweede Kamer terecht.


De partij was, ondanks Koekoeks markante persoonlijkheid, echter geen lang leven beschoren en verdween in 1981 uit de kamer, nadat hij meerdere malen in opspraak was geraakt, onder andere na het beschuldigen van Kamerleden van verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hendrik ‘Boer’ Koekoek overleed in 1987.


afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.