Geen afbeelding beschikbaar

Bouw van de Trevi fontein

Possibly the most famous, and often called the most beautiful, fountain in the world

Het was gisteren 250 jaar geleden dat de Trevi fontein werd onthuld. De bouw van de fontein duurde 30 jaar, en verliep onder toezicht van drie op achtereenvolgende pausen. In de 18e eeuw heerste een felle competitie onder barokarchitecten om de bouwwerken die zij ontwierpen zo prachtig mogelijk te maken. De bouw van de Trevi fontein begon toen paus Clementius XII een bouwwedstrijd organiseerde in 1730.

In de middeleeuwen werd onder toezicht van verschillende pausen constant aan het Trevi plein en de aanwezige fontein gesleuteld, en het gezicht van het plein bleef veranderen. Totdat paus Clementius XII in 1730 een ontwerpwedstrijd organiseerde. De architect die het beste ontwerp aanleverde, mocht de fontein herbouwen. De winnaar, Nicolaas Salvi, begon in 1732 met de bouw. In 1735 was de fontein nog lang niet klaar, maar Clementius XII was oud en stond erop dat de fontein werd gehuldigd tijdens zijn pauselijke periode. De fontein spuwde echter nog geen water.

Dat gebeurde pas in 1743, toen de nieuwe paus, Benedictus XIV, de bouw voortzette. In 1751 stierf ook architect Nicolaas Salvi, en zijn werk werd voortgezet door Giuseppe Pannini. Deze Pannini legde de laatste hand aan het bouwwerk. Op zondag 22 mei 1762 werd de fontein ingehuldigd door een derde paus, Clementius XIII. Paus Benedictus XIV was in 1758 overleden en mocht eveneens niet de voltooiing van de Trevi fontein meemaken. De fontein werd een populaire ontmoetingsplaats.

Er ontstond bovendien een traditie rondom de fontein. Het wordt gezegd dat als de bezoeker een muntje in de fontein gooit, hij verzekerd is dat hij in Rome zal terugkeren. Dagelijks wordt er naar schatting 3000 euro aan muntgeld in de fontein gegooid. De opbrengst wordt gebruikt om een supermarkt voor armen te bouwen.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt