Geen afbeelding beschikbaar

Oudste rotskunst van Europa ontdekt

“Dit lijken de oudste rotstekeningen van Europa te zijn”

Archeologen hebben in het noorden van Spanje de oudste kunst van Europa ontdekt. Onderzoekers troffen vijftig rotstekeningen aan in elf grotten die 40.800 jaar geleden zijn gemaakt. Deze rotskunst laat niet dieren zien, zoals op de meeste andere prehistorische schilderingen, wat aangeeft dat de oudste kunst niet figuratief was. Het wordt vermoed dat de aangetroffen kunst door Neanderthalers is gemaakt.

Een team van archeologen trof in een grottenstelsel in Noord-Spanje een aantal rotsschilderingen aan die ouder zijn dan de tot dusver aangetroffen prehistorische kunst in Europa. De onderzoekers vonden een aantal grottenruimtes waar de wanden waren beklad met rode en oranje verfstof. Door middel van uranium-thoriumdatering, een techniek om de ‘leeftijd’ van gesteenten te onderzoeken, werd vastgesteld dat het gebruikte materiaal 40.800 jaar werd aangebracht. In mei werden in een grot in Frankrijk eveneens de oudste rotsschilderingen in Europa aangetroffen, maar die zijn de titel dus alweer kwijt.

De rotstekeningen zijn sjablonen en de makers hebben ze vermoedelijk aangebracht door de verf om hun handen heen op de muren te blazen. Op de afbeeldingen zijn handen, stippen, cirkels en lijnen te zien. Omdat deze schilderingen ouder zijn dan de eerder aangetroffen schilderingen, vermoeden de onderzoekers dat de figuratieve kunst in dit tijdperk nog niet was ontwikkeld. “In zowel Europa als Afrika werd de figuratieve kunst voorgegaan door een periode van abstracte kunst”, aldus Alistair Pike, leider van het team archeologen die de vondst deed. In latere prehistorische kunst werden veelal dieren en mythologische wezens afgebeeld, maar de Spaanse rotsschilderingen zijn abstract.

Sommige wetenschappers geven aan dat de kunst door Neanderthalers kan zijn gemaakt. Volgens archeologisch onderzoek leefde deze prehistorische mensensoort namelijk 42.000 jaar geleden nog in noordelijk Spanje. “De uitdaging is om te bewijzen dat de kunst ouder is dan 40.800 jaar”, verklaarde Pike. “Dat zou sluitend bewijzen dat het afkomstig is van Neanderthalers.” Deze theorie is echter nog niet zeker. Rond deze tijd deed de homo sapiens, de moderne mens, namelijk eveneens zijn intrede in het gebied.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.