Watersnood zeeland 1682

Stormvloed van 1682

In 1682 werd de kuststreek van Nederland getroffen door stormachtig weer. Het noodweer, gecombineerd met springtij, zorgde voor veel slachtoffers en schade in Zeeland.

Op 26 januari 1682 werd Zeeland getroffen door een stormvloed. Zware windstoten en regenbuien raasden vanuit de Noordzee landinwaarts. Ook was op dat moment het springtij gaande, een hoge vloed die ontstaat als de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. Omdat de hevige storm tegelijkertijd viel met het springtij, werd het natuurgeweld teveel voor de dijken, die het begaven. 161 Zeeuwse polders overstroomden door het zeewater en een fort, dat in 1621 door de Spanjaarden bij het Zwin was gebouwd, werd volledig weggevaagd.

Grote materiële schade

De stormvloed van 1682 was de eerste Nederlandse vloed waar zoveel details over bekend zijn. Zo weten we dat de stormachtige omstandigheden zorgden voor grote materiële schade. Een Zeeuwse arts, F. Gruiwardt, schreef een pamflet over: “den ellendigen toestand van onse amechtige provintie”. In Vlissingen werd er bericht over “zulke gaten in de muren, in de straten, ja zelfs in de kaaien, dat men nauwelijks schrijven kan. Het water staat tot aan de luifels, alle kerken zijn onbruikbaar en de graven neergestort. Zelfs de doden zijn uit de graven gewekt en weggedreven op de kerkhoven”.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Humanitaire ramp

De Zeeuwen werden zwaar getroffen door de storm en de bronnen uit die tijd wijzen op een humanitaire ramp. De secretaris van het ondergelopen dorpje Waarde schreef: “daar was dien ganschen nacht sulcken drovigen geschreuw, gehuil, gekrijt, ende gecrijsch van menschen en beesten als met geen penne kan uijt gedruckt worden”.

Ook elders hield het water huis. Op Goeree-Overflakkee verdronken 22 mensen en grote hoeveelheden vee. Toen een molen instortte waar een groepje mensen schuilde voor het weer, werden 10 mensen bedolven onder het puin.

afbeelding

Met zandzakken wordt gepoogd het gat in een doorgebroken dijk van Westkapelle te dichten. Waters noot, in't Jaar 1682 (titel op object) Prentmaker: Jan Luyken, Rijksmuseum, Objectnummer: RP-P-OB-82.517

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.