Geen afbeelding beschikbaar

Michel Mourre en de affaire van de Notre-Dame

De Russische politie is een onderzoek gestart naar de overige twee bandleden van Pussy Riot. In februari zorgde de band voor grote ophef door een ‘punkgebed’ te zingen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Deze protestactie doet sterk denken aan de Notre-Dame affaire uit 1950, toen een aantal activisten luidruchtig de kerkdienst op Paaszondag onderbrak om de boodschap te verkondigen dat God dood was.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog zag de Franse hoofdstad Parijs een sterke opkomst van allerlei nieuwe culturele stromingen. Eén van deze avant-garde bewegingen was het zogeheten ‘Lettrisme’, in 1945 opgericht door de Roemeense immigrante Isidore Isou. Zij stelde onder meer dat de ‘oude cultuur’ zijn hoogtepunt bereikt had, en dat het tijd was voor nieuwe idealen en denkbeelden.

Michel Mourre

Op 9 april 1950, Paaszondag, waren Michel Mourre, Serge Berna, Ghislain Desnoyer de Marbaix en Jean Rullier – allemaal aanhangers van de radicale vleugel van het Lettrisme – aanwezig bij een kerkdienst in de Notre-Dame kathedraal in Parijs. Tijdens een rustig moment in de mis liep Mourre, die gehuld was in de kledij van een Dominicaanse monnik, naar voren en nam plaats achter het katheder. Daar begon hij vervolgens luidruchtig, en gesteund door zijn mede-samenzweerders, een antireligieuze preek voor te lezen, die was geschreven door Serge Berna.

Berna-Mourre proclamatie

“Ik beschuldig de universele Katholieke Kerk ervan dat zij onze levende kracht op een dodelijke manier afleid door de lege belofte van de hemel”, zo sprak Mourre. “Ik beschuldig de Katholieke Kerk van bedrog, ik beschuldig de Katholieke Kerk van het infecteren van de wereld met haar verderfelijke moraliteit, van het zijn van een voortdurend gezwel op het in ontbinding verkerende lijk van het Westen. Voorwaar, zo zeg ik u: God is dood. (…) Hier, onder het embleem van de Notre-Dame van Parijs, verklaren wij de dood van de Christus-god, zodat de Mens eindelijk mag leven”, zo besloot Mourre

Notre-Dame affaire

De bewuste Paaszondagmis werd op dat moment rechtstreeks uitgezonden op televisie, waardoor de boodschap van de radicale Lettristen meer mensen bereikte dan de alleen de aanwezigen in de Notre-Dame. Het geheel liep dan ook al snel uit tot een mediaspektakel en er werd ruim een week lang nergens anders meer over gesproken.

De Katholieke Kerk en de Franse politie wilden deze ontwikkeling niet nog verder bevorderen door het houden van een publiek proces. Eerst werd daarom geprobeerd om Mourre geestelijk gestoord te laten verklaren en hem op te nemen in een gesticht, maar nadat hij zich hiertegen verzette werd de activist op 21 april vrijgelaten.

Pussy Riot

Een soortgelijke afloop zit er voor de Russische band Pussy Riot waarschijnlijk niet in. Na de veroordeling van drie vrouwelijke bandleden tot 2 jaar strafkamp afgelopen week is de Russische politie nu ook een onderzoek gestart naar de andere twee ‘onbekende deelnemers’. Pussy Riot is overigens niet van plan om Poetin om clementie te vragen: “Ze kunnen naar de hel lopen met hun gratie”, aldus de drie veroordeelde vrouwen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.