Historische trip in de Hofstad
In de druilerige regen liep ik op 13 september een dag mee met Historizon, een organisatie die cultureel-historische reizen en dagtrips organiseert. Bestemming: regeringsstad Den Haag. Deze dag in de ban van geschiedenis begon op het Plein naast het Binnenhof en eindigde met een bezoek aan het Witte Paleisje op de Kneuterdijk, het thuishonk van de Raad van State.
Een twintigtal geschiedenis liefhebbers verzamelde zich op donderdagochtend op het Plein in Den Haag. Na een heerlijk kopje koffie en een stukje appeltaart was de tijd aangebroken om de regen te trotseren. Vanonder onze paraplu’s luisterden wij naar de reisleidster van de dag, Jo Blom, die de geschiedenis van Den Haag door middel van oude gebouwen, markante personen en anekdotes op een kleurige manier tot leven bracht. Wist jij bijvoorbeeld hoe je kunt zien dat Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, in zijn werkvertrek op het Binnenhof zit? Makkelijk! Achter de politiewagen op het Binnenhof staat dan één fiets: de fiets van Donner, waarmee hij pendelt tussen zijn werkkamer op het Binnenhof en de Raad van State op de verderop gelegen Kneuterdijk.
Dit soort interessante anekdotes tekenden de dag. Toen we na de rondleiding in de Eerste Kamer buiten kwamen, fluisterde iedereen tegen elkaar: “Hij is er”, en inderdaad stond er één fiets tegen de muur gestald. Na de lunch in het recentelijk gerenoveerde Goude Hooft, een herberg uit de middeleeuwen, en een historische stadswandeling door het centrum van de Hofstad, was het tijd voor een rondleiding in het gebouw waar tegenwoordig de Raad van State zetelt. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat in dit Witte paleisje de tweede koning van het Koninkrijk der Nederlanden, Willem II, en zijn vrouw Anna Paulowna woonden.
Achter de voorgevel gaat dan ook een heuse balzaal schuil! Ook hier werden we overladen met prachtige verhalen over de inperking van de macht van de vorst onder het kabinet-Thorbecke in de hal, wat de stroeve relatie tussen de monarch en de regering halverwege de 19e eeuw weergeeft, en mochten we een blik werpen op de Gotische zaal. Deze Gotische Zaal is oorspronkelijk gebouwd als ruimte voor de schilderijenverzameling van Willem II, die tijdens zijn studie in Oxford onder de indruk was geraakt van de Anglo-Neogotische bouwwerken. De zaal deed echter ook dienst als gebedsruimte, waardoor de soms teveel onthullende schilderijen door middel van een klein gordijntje konden worden gesloten. Hierna stonden we weer buiten op de Kneuterdijk. Onder de indruk en verzadigt door de nieuwe historische kennis die wij hadden opgedaan kwamen wij tot de conclusie dat de dag was omgevlogen.
<h3>Meer informatie:</h3>
<p><a href="http://www.historizon.nl/agenda" target="_blank">Bekijk hier het aanbod historische reizen en dagtrips van Historizon</a></p>