19 december jarig: Filips Willem van Oranje

Filips Willem van Oranje erft als oudste zoon van Willem van Oranje de titel ‘Prins van Oranje’. Zijn katholieke opvoeding en de grote periode van zijn leven die hij doorbrengt in Spanje leiden er echter toe dat hij nooit helemaal geaccepteerd wordt in de opstandige Nederlanden. Filips Willem van Oranje werd geboren op 19 december 1554 te Buren.

Filips Willem werd geboren als oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren. Hij werd vernoemd naar de Spaanse koning Filips II, die ook de peetvader van de jonge prins werd. Filips Willem vertrok op 11-jarige leeftijd naar Leuven om daar aan de universiteit te studeren. Hier werd hij vanwege de opstand van zijn vader tegen de Spaanse koning in 1568 op zijn 13e gevangen genomen door de hertog van Alva en naar Spanje gebracht.

Aan het Spaanse hof fungeerde Filips Willem vooral als een gijzelaar, maar hij werd ook naar Spanje gehaald om hem een goede katholieke opvoeding te geven. Hier zette hij zijn studie voort aan de universiteit van Alcalá de Henares. Filips Willem erfde na de moord op zijn vader in 1584 de titel ‘Prins van Oranje’, maar het zou nog vijftien jaar duren voordat hij weer voet zette op Nederlandse bodem.

Na zijn terugkeer in de Nederlanden in 1596 werd hem al snel de toegang tot de Republiek ontzegd. De Staten-Generaal zagen Filips Willem namelijk als een spion van Spanje. Hij vestigde zich daarom in Brussel, waar hij zich niet bezighield met politieke zaken. Filips Willem trouwde op 23 november 1606 met Eleonora van Bourbon-Condé, een nicht van de Franse koning Hendrik IV.

Bij het tekenen van het Twaalfjarig Bestand in 1609 kreeg Filips Willem als Prins van Oranje alle bezittingen van de familie Nassau in de Zuidelijke Nederlanden. In deze hoedanigheid werd hij baron van Breda en heer van Diest. Filips Willem overleed op 20 februari 1618 in Brussel aan de gevolgen van een mislukte darmspoeling, waarbij zijn darmwand ernstig beschadigd raakte. Zijn halfbroer Maurits erfde na Filips Willems dood zijn bezittingen en de titel ‘Prins van Oranje’.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.