Canon van Nederlandse geschiedenis in Openluchtmuseum
Vanaf 2015 zal de Canon van Nederlandse nationale geschiedenis te zien zijn in het Openluchtmuseum in Arnhem. Nadat in 2012 besloten werd om de subsidiekraan voor het Nationaal Historisch Museum (NHM) dicht te draaien, krijgt het Openluchtmuseum vanaf 1 januari 2013 jaarlijks twee miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling en uitvoering van de Canon van de Nederlandse geschiedenis.
Het Nationaal Openluchtmuseum gaat hiermee een groot deel van de taken van het NHM overnemen. Een doel van het Openluchtmuseum is om de geschiedenis ‘van onderaf’ op een laagdrempelige wijze te vertellen. Het is de bedoeling geschiedenis via kleine, persoonlijke verhalen te vertellen en zo de grote en algemene verhalen van de Nederlandse geschiedenis betekenisvoller en herkenbaarder te maken voor het publiek.
Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum zegt hierover: “Het is positief dat de rijksoverheid ondanks ingrijpende bezuinigingen volop aandacht blijft schenken aan geschiedeniseducatie. De Canon is een uitstekend educatief hulpmiddel om greep te krijgen op de rijke, veelkleurige en internationaal vertakte geschiedenis van ons land. Het is een geweldige uitdaging voor het Nederlands Openluchtmuseum en het Rijksmuseum een toegankelijke, aantrekkelijke en tevens genuanceerde presentatie van de Canon te realiseren.”
Canon van Nederland
De Canon bestaat uit vijftig vensters van belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die elk een mijlpaal vormen in de Nederlandse geschiedenis. Zo zijn Willem van Oranje, de Statenbijbel, Spinoza en de gasbel onderdeel van de Canon. Voor de vormgeving en inrichting van de tentoonstelling werkt het Openluchtmuseum samen met het Rijksmuseum in Amsterdam, die stukken zal uitlenen voor de tentoonstellingen. In 2015 zal de Canon van de nationale geschiedenis te zien zijn voor publiek in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.