De Slag bij Kilkis-Lachanas

100 jaar geleden: Tweede Balkanoorlog beëindigd

10 Augustus 1913 was het formele einde van de Tweede Balkanoorlog. In Boekarest werd een vredesverdrag getekend tussen Bulgarije, Roemenië, Montenegro, Servië en Griekenland. Bulgarije moest een groot deel van de winst uit de Eerste Balkanoorlog aan Roemenië afstaan en Macedonië werd tussen Griekenland en Servië verdeeld.

De Balkanoorlogen waren twee op elkaar volgende militaire conflicten op de Balkan. De Eerste Balkanoorlog begon op 8 oktober 1912, toen een coalitie van Bulgarije, Servië en Montengro gezamenlijk het Ottomaanse Rijk de oorlog verklaarden. Deze oorlog werd op 30 mei 1913 beëindigd middels de Vrede van Londen, maar liet vele partijen ontevreden achter. In het verdrag was besloten dat het Ottomaanse Rijk zich terug moest trekken uit Europa en de verlaten gebieden vervolgens verdeeld zouden worden. Bulgarije was echter niet tevreden met de verdeling, omdat zij volgens het Verdrag aanspraak konden maken op Macedonië. Servië was echter Albanië kwijtgeraakt en daardoor niet van plan om ook Macedonië op te geven.


Startschot voor de Tweede Balkanoorlog


Deze onvrede over de verdeling van de door het Ottomaanse Rijk verlaten gebieden zorgde in hetzelfde jaar als de Vrede van Londen nog voor een herleving van het conflict. Op 29 juni gaf de Bulgaarse generaal Savov het bevel tot een dubbele aanval, op zowel Servië als Griekenland, waarvan het onduidelijk is of hij daartoe opdracht had gekregen van zijn tsaar Ferdinand I. Een oorlogsverklaring namens Bulgarije was er in ieder geval niet. De Bulgaarse regering ontkende enige betrokkenheid bij het voorval, en Generaal Savov werd afgezet. Desondanks verklaarden Servië en Griekenland op 8 juli de oorlog aan Bulgarije.


Verloop van de Balkanoorlog


In eerste instantie werd de Bulgaarse aanval afgeslagen, zowel door het Servische, als door het Griekse leger. De Grieken gingen over in de tegenaanval en versloegen de Bulgaren bij toen nog Bulgaarse Kilkis-Lahanas. Vervolgens verwoestte het leger 161 Bulgaarse steden en dorpen en werden duizenden mensen gedood. Desondanks was het Griekse leger niet in staat de verwoestingen van de Griekse steden Nigrita, Serres en Doxato door de Bulgaren te voorkomen.  


Roemenië en het Ottomaanse Rijk


Twee dagen na de oorlogsverklaring van Servië en Griekenland verklaarde ook Roemenië op 10 juli de oorlog aan Bulgarije. Roemenië had Bulgarije een maand eerder officieel gewaarschuwd dat zij niet neutraal zou blijven in het geval er een nieuwe Balkanoorlog uitbrak. Het Roemeense leger rukte op en wist de hoofdstad Sofia snel te naderen. Ook het Ottomaanse Rijk zag haar kans schoon en viel Bulgarije aan op 12 juli 1913. Zij veroverde het oosten van Thracië, voordat ook maar enige tegenstand mogelijk was.


Einde van de Tweede Balkanoorlog


De situatie leek hopeloos voor Bulgarije en op 18 juli besloten zij tot een wapenstilstand. De Griekse koning wilde echter een overwinning behalen, maar nadat duidelijk werd dat zijn leger uitgeput was, tekende hij op 31 juli deze wapenstilstand. Uiteindelijk werd op 10 augutus de Vrede van Boekarest getekend. Bulgarije moest een groot deel van de winst die het had behaald na de Eerste Balkanoorlog afstaan en Macedonië werd bijna in zijn geheel verdeeld tussen Griekenland en Servië. Ook wist het Ottomaanse Rijk een klein deel van het gebied dat zij bij het verdrag na de Eerste Balkanoorlog moesten opgeven opnieuw te bezetten.


100 jaar geleden


Met de Vrede van Boekarest op 10 Augustus 1913 kwam er dus een einde aan de Balkanoorlog in het begin van de 20e eeuw. Deze vrede werd vandaag 100 jaar geleden ondertekend.


Afbeelding:


  • Greek lithography of the battle of Kilkis (Second Balkan War), 1913: Sotirios Christidis [Public domain], via Wikimedia Commons

Leestips-Boek

Balkanschimmen
Balkanschimmen

€ 25.99

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.