Pro ecclesia et pontifice

Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice

De officiële pauselijke medailles, de Pro Ecclesia et Pontifice, met hierop de nieuwe paus Franciscus, zijn teruggetrokken. Er is een spelfout gemaakt bij de tekst op de medailles. Jezus is namelijk geschreven met een L aan het begin in plaats van een J. De pauselijke onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan katholieken die zich jarenlang verdienstelijk hebben gemaakt voor de katholieke kerk. Deze traditie is in 1888 ontstaan.


Ontstaan Pro Ecclesia et Pontifice


De pauselijke medaille heeft officieel de naam Pro Ecclesia et Pontifice wat Latijn is voor Kerk en Paus. Op 17 juli 1888 werd deze onderscheiding ingesteld door paus Leo XIII om zijn 50-jarige jubileum als priester te vieren. De onderscheiding was een kruis met lelies in aan de uiteinden en een kleine ronde medaillon in het midden waarop de paus aan de ene kant werd afgebeeld en het wapen van zijn familie aan de andere kant. De medaille hing aan een rood lint met daarin grote witte strepen en kleine gouden streepjes. In 1893 werd dit een paars lint met een zoom die goud en wit was. De medaille werd uitgereikt in het goud, zilver en brons.


 


Hoogste onderscheiding van de Paus


Vanaf 1898 werd het een traditie om de medaille uit te reiken. De medaille wordt uitgereikt aan personen van minstens 45 jaar oud die zich al minstens 25 jaar inzetten voor de katholieke kerk. Het is een uiting van waardering vanuit de kerk en de hoogste onderscheiding die een leek kan ontvangen van de Paus. Alleen katholieken kunnen de onderscheiding krijgen.


Nieuwe vorm


In 1908 bepaalde paus Pius X dat de medaille niet meer in het goud, zilver en brons werd uitgegeven, waarna alleen de gouden versie bleef bestaan. Ook veranderde het lint weer. Het werd nu een geel en wit lint, omdat dit de pauselijke kleuren zijn. Op de medailles kwamen twee halfronde nissen te staan met op de voorkant de apostelen Paulus en Petrus. Ook werd de tekst Pro Ecclesia et Pontifice erop gezet. Het wapen van de paus werd ook op de medaille afgebeeld.


Voor personen met een belangrijke functie binnen de Katholieke kerk is het niet mogelijk om deze medaille te krijgen. Deze groep komt in aanmerking voor de vijf Pauselijke ridderorden. Andere pauselijk onderscheidingen zijn onder andere Bene Merenti en Medaille Pro Petri Sede. De pauselijke onderscheiding is teruggetrokken door een spelfout. Het bedrijf dat de medailles heeft gemaakt, zegt dat de fout niet bij heb ligt maar bij het Vaticaan zelf. Het bedrijf zegt dat het Vaticaan het concept voor de munt vorm zelf verkeerd heeft aangeleverd.


 


 


 


 


 


 


 

Bronnen

-       Katholiek.org, Pauselijke onderscheidingen en medailles 

-       Salvatormariaparochie.nl,  Pro Ecclesia et Pontifice

 

Afbeelding

-         Wikimedia Commons, Pro Ecclesia et Pontifice

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!