Ontstaansgeschiedenis van Dr. Oetker
Rudolf-August Oetker, die sinds 1944 het familiebedrijf Dr. Oetker leidde, steunde de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en sloot zich vrijwillig aan bij de Waffen-SS. Dit blijkt uit het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus waarin historici onderzoek deden naar de familie Oetker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf Dr. Oetker werd opgericht in 1891.
Oprichting Dr. Oetker
In 1891 kocht de farmaceut August Oetker een apotheek in het Duits Bielefeld. Achterin zijn apotheek bouwde hij een laboratorium. Oetker experimenteerde hier met bakpoeder en kwam met een verpakking met een makkelijk formaat met daarin de juiste hoeveelheid bakpoeder voor een pond meel. In 1893 kwam dit product genaamd Dr.Oetker Backin op de markt. Oetker begon met het verspreiden van informatie over zijn nieuwe product en introduceerde een kookboek waarin recepten stonden die lieten zien waar het bakpoeder allemaal voor gebruikt kon worden. Hij was zich bewust van het belang van reclame en de verspreiding van informatie. Ook zette hij op zijn verpakkingen het woord ‘dokter’ wat het idee van een kwaliteitsgarantie moest overbrengen en mensen moest overtuigen dat Oetker gezonde voeding verkocht.
Uitbreiding bedrijf
Zijn verkoopstrategie sloeg aan en Oetker had succes met zijn producten. In 1900 opende hij in Bielefeld zijn eerste Dr. Oetker fabriek waar al snel naast bakpoeder ook smaakversterkers, aroma’s en puddingpoeder werd geproduceerd. De markt breidde zich uit en de producten werden door heel Duitsland verkocht. Een jaar na de opening van zijn eerste fabriek volgde de opening van een tweede. In 1904 kwam de broer van August, Eduard, bij het bedrijf. Als natuurwetenschapper kreeg hij de leiding over het laboratorium. Twee jaar later kwam ook broer Louis in dienst. In 1908 kreeg het bedrijf zijn eigen reclameafdeling waar Louis de leiding over kreeg.
Dood August Oekter
De manier waarop August omging met zijn arbeiders berucht. Hij was goed voor zijn werknemers en verwachtte dat ze zuinig waren, hard werkten en geen tijd verspilden. Vanaf 1917 waren de producten van Dr. Oetker ook in Nederland verkrijgbaar. Op 10 januari 1918 stierf August Oetker waarna zijn schoonzoon Richard Kalesowky het bedrijf overnam. Rudolf-August Oetker, de kleinzoon van August, nam de leiding van het bedrijf in 1944 over, nadat zijn stiefvader was omgekomen bij een bombardement. August’s eigen zoon kwam namelijk om het leven op het slagveld in Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Nazi-verleden Rudolf-August
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Rudolf-August zich aan bij de Waffen-SS en steunde hij het regime van de nazi’s. Het bedrijf heeft kunnen profiteren van zijn keuze maar door het boek Dr Oetker und der Nationalsozialisten, wat maandag verschijnt, kan dit nu juist een negatieve invloed hebben. Het initiatief voor het boek kwam van de familie Oetker zelf en is ook door hen gefinancierd. Rudolf-August wilde voor zijn dood in 2007 nooit praten over zijn verleden. Inmiddels levert Dr. Oetker niet alleen bakproducten meer maar ook toetjes en pizza’s.
Bronnen
- Oetker.ca, Dr. Oetker history
- Oetker.com, Company History
- Duitslandweb.nl, Het bewogen leven van een (...) (19-09-2006)
Afbeelding
- Flickr.com, Dr Oetker