'Samen voor ons eigen'

Was de Haagse Schilderswijk vroeger een gezellige volksbuurt of een achterbuurt? En klopt het dat het karakter van de wijk compleet veranderde toen koloniale migranten en gastarbeiders er vanaf de jaren zestig kwamen wonen? Diederick Klein Kranenburg onderzoekt de historische realiteit achter de beeldvorming en biedt een nieuwe kijk op het fenomeen achterstandswijk.

De geschiedenis van een Nederlandse volksbuurt: de Haagse Schilderswijk

Een touwtje uit de deur is het symbool voor de gezellige Nederlandse volksbuurt van vroeger. Dat gold ook voor de Schilderswijk in Den Haag. Maar de wijk heeft tegelijk al bijna een eeuw de reputatie van een beruchte achterbuurt. Mythe of werkelijkheid? En wat klopt er van het idee dat het karakter van de Schilderswijk compleet veranderde toen koloniale migranten en gastarbeiders er vanaf de jaren zestig kwamen wonen?

In dit boek gaat Diederick Klein Kranenburg op zoek naar de historische realiteit achter de beeldvorming. Op basis van onder meer tientallen interviews laat hij zien dat de wijk al vóór de jaren tachtig verre van homogeen was. Het was een dynamisch stadsdeel met een continu veranderende bevolking. Wel ontwikkelden de blijvers een eigen subcultuur en kwamen ze in de loop van de tijd steeds meer met de rug naar de samenleving te staan. Door zijn historische aanpak verandert dit boek onze kijk op het fenomeen van de achterstandswijk.

Sterk verdeeld

Populair-wetenschappelijke onderzoeken over de wijk blikken meestal nostalgisch terug. De historicus onderzocht of dat romantische beeld wel klopt voor de Schilderwijk in de periode 1920 – 1985. Zijn conclusie: de wijk was al vóór de komst van migranten sterk verdeeld. Door archiefonderzoek bij de sociale dienst, de politie en het buurthuis analyseerde hij de samenstelling van de bevolking en hun achtergrond. Ook interviewde hij bijna 80 oud-bewoners. 

Diederick Klein Kranenburg, ‘Samen voor ons eigen’. De geschiedenis van een Nederlandse volksbuurt: de Haagse Schilderswijk 1920-1985. 420 blz., ingenaaid, geïllustreerd, ISBN 978-90-8704-375-9, €25,–


Titel: 'Samen voor ons eigen'
Auteur: Diederick Klein Kranenburg
ISBN: 9789087043759
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-

 

 


Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.