Oprichting van Facebook

Oprichting van Facebook

Facebook is al jaren een van de populairste websites ter wereld. Werelwijd zijn er meer dan twee miljard gebruikers van het sociale netwerk. Wat begon als een onschuldige website voor Harvard-studenten, groeide uit tot een multinational die geregeld in opspraak komt op het gebied van privacy en datagebruik. Hoe kwam deze website tot stand?

Facemash

Op 28 oktober 2003 richtte Mark Zuckerberg samen met drie vrienden de website Facemash op, de voorloper van Facebook. Zuckerberg, een student aan Harvard, creëerde samen met Andrew McCollum, Chris Hughes en Dustin Moskovitz een spel waarbij foto’s van Harvardstudenten met elkaar konden worden vergeleken. Al snel werd Facemash populair. Het was op dat moment echter alleen toegankelijk voor Harvardstudenten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Naam

Om bij de gegevens van de studenten te kunnen komen hackte Zuckerberg websites van de universiteit. Op deze afgesloten websites stonden ‘facebooks’ van studenten. Hier waren hun gegevens en foto’s te vinden, die Zuckerberg dan deels op Facemash plaatste. Hier is ook de naam van afgeleid, deze domeinnaam kocht Zuckerberg in 2005 voor 200.000 dollar. Zickerberg is nog bijna in de problemen gekomen door het hacken van de sites, onder meer voor het stelen van foto’s en het schenden van privacy van de studenten. Uiteindelijk werden deze aanklachten echter ingetrokken.

TheFacebook

Begin 2004 lanceerde Zuckerberg thefacebook.com, een website waarbij studenten met elkaar in contact konden komen en elkaar berichtjes konden sturen via hun eigen pagina. Volgens hem was er veel langer vraag naar een algemeen toegankelijke site waar studenten gegevens en aantekeningen met elkaar konden delen. Het werd een succes en de site werd uitgebreid naar andere universiteiten in de VS. In juni 2004 werd TheFacebook officieel een bedrijf en vestigde het zich in California. De naam werd veranderd in Facebook en het bedrijf groeide sterk in de hele wereld. Vanaf 2006 konden niet alleen studenten, maar iedereen ouder dan 13 jaar met een geldig e-mailadres zich aanmelden op de site.

Beursgang

Sinds 18 mei 2012 gaat het bedrijf Facebook naar de beurs. Na een tegenvallende periode is sinds augustus 2013 de beursgang weer winstmakend. Door de opkomst van andere sociale media sites had Facebook te maken met een teleurstellende periode. Na tegenvallende resultaten heeft Zuckerberg toch besloten om reclame en advertenties op de tijdlijn te laten plaatsen. Hierdoor is de winstgevendheid van het bedrijf en daarmee de positie op de beurs voorlopig veiliggesteld. Op dit moment heeft Facebook meer dan twee miljard gebruikers en het blijft groeien. Ook heeft Facebook andere sociale netwerksites gekocht, zoals Instagram.

Bronnen

- en.wikipedia.org, History of Facebook

- volkskrant.nl, Volwassen Mark Zuckerberg redt Facebook

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!