Wat is de geschiedenis van de keukenhof?

Geschiedenis van de Keukenhof

De Keukenhof, het wereldberoemde bloemenpark in Lisse, trekt al jaren miljoenen bezoekers naar Nederland. De toeristische trekpleister ligt op een deel van het landgoed van Kasteel Keukenhof. Het kasteel werd in 1642 gebouwd en kreeg zijn naam doordat het duingebied in de regio allerlei etenswaren verzorgde voor de huishouding van het nabijgelegen slot Teylingen.


Keukenhof in wording


Al omstreeks 1400 werd het gebied ten zuiden van Lisse, waar tegenwoordig de Keukenhof ligt, de Keukenduin genoemd. De duingrond behoorde bij slot Teylingen en door het nauwlettende oog op de wildstand in de regio was Keukenduin rijk aan fauna. De opbrengsten van de jachtpartijen die plaatsvonden in het gebied vielen ten deel aan de keuken van de eigenaar van slot Teylingen, de graaf van Holland. Vlees was een belangrijk bestanddeel van de maaltijden en de jacht maakte slot Teylingen mede zo economisch succesvol. Daarnaast werden inkomsten gegenereerd door het afgraven van de duinen en het verkopen van het zand in de naburige steden.


Kasteel Keukenhof


De welvaart van de Gouden Eeuw zorgde ervoor dat het gebied van de Keukenduin floreerde. In 1638 moesten de erfgenamen van de laatste eigenaar, Gerard van de Laen, wegens geldnood hun rechten afstaan. Hierop werd de Keukenduin gekocht door de commandeur van de Oost-Indische Compagnie, Adriaen Block. Op het landgoed liet hij een woonhuis bouwen in 1641, dit woonhuis kreeg de naam Keukenhof.


De Keukenhof kende na deze tijd vele eigenaars, door ervingen en koop, maar het voortbestaan van het landgoed stond begin negentiende eeuw op het spel. Tot er in 1809 een redder ten tonele kwam in de vorm van Johan Steengracht van Oostkapelle, telg uit een oud Zeeuws regentengeslacht. Johan, en later ook zijn dochter Cecilia Maria, verfraaide de tuinen met behulp van bekende tuinarchitecten en breidde het landgoed verder uit.









Titel: Dagboek van een reis naar Japan (1855) - waaiers en Amerikaanse meisjesboeken op kasteel Keukenhof
Redactie: Gerard Jaspers e.a.
ISBN: 9789087042387
Uitgever: Verloren
Prijs: €17,-


 


 



Modern gebruik Keukenhof


De Keukenhof was gelegen in de zogeheten Bollenstreek, de regio in Nederland waarin vanaf de negentiende eeuw de bloembollenindustrie opkwam. Om de regio meer op de kaart te zetten en reclame te maken voor hun producten besloten een tiental bloembollenkwekers en -handelaren in 1949 de Keukenhof hiervoor te gebruiken. Zo ontstond Stichting Keukenhof, waarbij een deel van het landgoed werd ingericht als bloemententoonstelling. In 1950 werd de tentoonstelling geopend en het werd onmiddellijk een groot succes: het eerste jaar kwamen er 200.000 bezoekers op de Keukenhof af.


Toerisme Keukenhof


De tuinen in de Keukenhof tonen miljoenen bolgewassen, waarbij sommige bloemsoorten verschillen per jaar en thema. Sinds de publieke opening van het landgoed in 1950 is de Keukenhof door meerdere nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders bezocht, waaronder Jimmy Carter en Hillary Clinton. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de Keukenhof geworden met een record aan bezoekers, waarvan een groot gedeelte bestaat uit buitenlandse gasten. Daarnaast blijft het zakelijke belang van de bloemkwekers aanwezig in de Keukenhof en is het de ideale etalage voor de sierteelt in Nederland.


afbeelding


Kasteel Keukenhof. Foto door WikiFB3 via Wikimedia Commons [Public Domain] 


 

Bronnen

Gerard Jaspers, Keukenhof: een kasteel aan de duinrand (2007)

www.kb.nl

www.keukenhof.nl

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.