Le Pen en het Front National

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 25 mei 2014 is de anti-Europese-partij Front National de winnaar geworden in Frankrijk. Front National bestaat sinds 1972 en heeft altijd sterk nationalistische standpunten aangehangen. De bekendste leider van de partij, en vader van de huidige partijleidster, Jean-Marie Le Pen heeft door de jaren heen heel wat discussie doen oplaaien door zijn uitspraken over immigratie en andere culturen.

Front National

De rechtse partij Front National werd door Francois Duprat en Francois Brigneau in 1972 opgericht. Ze propageerden vanaf het begin het Franse nationalisme en hadden een streng beleid op immigratie. In de jaren zeventig gebruikten ze slogans die gebruikt waren door de Franse fascisten in de jaren dertig en zagen ze hun stemmers vooral bij de Algerije-veteranen en rechts populisten.

Het succes van de partij was schaars, maar in de jaren tachtig veranderde dit. De partij groeide bij landelijke- en gemeentelijke verkiezingen en verkreeg tien zetels in het Europese Parlement. In de jaren negentig behoorde het Front National tot de gevestigde politieke orde, maar door hun uitzonderlijke standpunten bleven ze een aparte status behouden in de Franse politiek.

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen was vanaf 1972 tot en met 2011 hét gezicht van Front National. Hij werd geboren in het kleine dorpje Brittany in 1928 en werd al op jonge leeftijd politiek actief. Le Pen had een zware jeugd, op jonge leeftijd verloor hij zijn vader, hij werd van diverse scholen afgestuurd en werd veroordeeld voor verschillende geweldsdelicten. Tijdens zijn studie veranderde hij zijn gedrag en werd hij lid van de studentenvakbond. In 1956 werd hij het jongste lid van de Assemblée Nationale, het Lagerhuis van Frankrijk.

Schandalen Le Pen

Gedurende zijn carrière als lijsttrekker voor het Front National heeft Le Pen zich veel schandalen op zijn hals gehaald. Hij werd meermaals beschuldigd van xenofobie en antisemitisme en werd hiervoor zesmaal veroordeeld. Zo werd hij in 1987 veroordeeld omdat hij vond dat Hiv-geïnfecteerde mensen opgesloten moesten worden ter bescherming van de samenleving en werd hij meermaals aangeklaagd omdat hij de Holocaust ontkende. Zelf zei hij dat hij de gaskamers niet zozeer ontkende, maar dat hij ze zag als ‘een detail’ in het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. In 2005 en 2008 werd Le Pen beboet wegens haat zaaiende en racistische uitspraken over moslims in Frankrijk. Recentelijk noemde Le Pen het dodelijke Ebola-virus als oplossing voor de immigrantentoestroom in Frankrijk.

Le Pen in Europees Parlement

Ondanks de vele beschuldigingen van onder andere racisme aan zijn adres had Le Pen een succesvolle politieke carrière. Hij deed mee aan de presidentiele verkiezingen in 1974, 1988, 1995, 2002 en 2007. Hij verkreeg een zetel in het Europese Parlement in 1984 en werd in deze positie meermaals herkozen. In 1997 werd hij geschorst uit het Europese Parlement omdat hij vervolgd werd vanwege fysieke mishandeling van de socialistische kandidaat Annette Peulvast-Bergeal. Na een jaar keerde hij terug. Binnen het Europese Parlement laat Le Pen een anti-Europees geluid horen en werkt hij samen met andere anti-Europese en rechtse partijen in Europa.

Marine Le Pen

Als lijsttrekker voor Front National werd Jean-Marie Le Pen in 2011 opgevolgd door zijn jongste dochter Marine Le Pen. Al op jonge leeftijd ging Marine Le Pen met haar vader op campagne en werd ze bekend met haar vaders politieke idealen. Na een aantal jaren werkzaam geweest te zijn als openbaar aanklager werd zij het hoofd van de juridische afdeling van het Front National in 1998.

In 2004 werd Marine Le Pen lid van het Europees Parlement. Marine Le Pen deed publiekelijk afstand van een aantal uitspraken van haar vader en probeert de partij bij een breder publiek aantrekkelijk te maken. Ze legt de nadruk op de anti-Europa standpunten en is kritisch ten opzichte van immigratie, maar gebruikt hiervoor minder sterke termen dan dat haar vader deed.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!