Geen afbeelding beschikbaar

Sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen sterft

Op 4 augustus 1875 stierf de wereldberoemde Deense schrijver en dichter Hans Christiaan Andersen. Andersen werd met name bekend door zijn sprookjes die vandaag de dag nog steeds aan kinderen over de hele wereld verteld worden. Bekende sprookjes van zijn hand zijn De kleine zeemeermin, Klaas Vaak, Het lelijke eendje en De prinses op de erwt.

Jeugd Hans Christiaan Andersen

Op 2 april 1805 werd Hans Christiaan Andersen geboren in de Deense stad Odense. Al op elfjarige leeftijd verloor Andersen zijn vader waardoor hij alleen met zijn moeder Anne Marie Andersen achterbleef. Ondanks deze tegenslagen genoot Andersen een goede opleiding op een vooraanstaande Deense kostschool. Op veertienjarige leeftijd besloot Andersen te vertrekken naar Kopenhagen, om daar zijn geluk te beproeven als aspirant acteur. Daar leerde hij één van de regisseurs van het Koninklijk Theater van Kopenhagen kennen, Jonas Collin. Collin was begaan met het lot van de jonge Andersen en ondersteunde hem financieel en op creatief gebied. Eenmaal terug op school na zijn acteeravontuur begon Andersen met schrijven. Dit werd door Collin toegejuicht, maar Andersens docenten zagen weinig in een schrijfcarrière voor Andersen.

Schrijfdebuut Andersen

Ondanks het beperkte enthousiasme van zijn docenten bleef Andersen schrijven. In 1827 kreeg hij voor het eerst erkenning voor zijn schrijftalent toen zijn gedicht Het stervende kind werd gepubliceerd. Twee jaar later debuteerde hij voor het eerst met proza, het korte en humoristische verslag van een voetreis naar Amager. Dit werk, Fodrejse fra Holmens Kanal til Østpynten af Amager, zorgt voor de nodige bekendheid en hij ontvangt voor dit werk een beurs van de koning.

Rondreizen Europa

Door de beurs kon Andersen reizen en deed tijdens zijn reizen door geheel Europa veel inspiratie op voor volgende werken. Tijdens zijn tijd in Italië in 1835 publiceerde hij De improvisator en begint hij aan zijn sprookjes. In eerste instantie werden zijn werken voor kinderen niet heel enthousiast ontvangen. Zijn autobiografieën, reisverslagen en gedichten werden gewaardeerd in binnen- en buitenland, maar het succes van de sprookjes bleef nog uit. Andersens sprookjes waren niet typische kinderliteratuur en waren vaak doorspekt met dubbele bodems en de nodige portie humor.

Internationale faam

Met dat de internationale bekendheid van Andersen groeide, werden ook steeds meer van zijn sprookjes vertaald in andere talen. In 1845 werden Andersens sprookjes in het Engels vertaald. Mede door zijn vriendschap met de bekende Britse schrijver Charles Dickens werd Andersen steeds bekender. Ondanks de populariteit van Andersen duurt het nog jaren voordat ook Denemarken hem als schrijfautoriteit ziet.

Nalatenschap Andersen

Gedurende zijn gehele leven is Andersen blijven schrijven, in allerlei genres en met afwisselend succes. In 1872 publiceerde hij zijn laatste werken De Poortsleutel en Tante Kiespijn. Dat jaar verwondde hij zichzelf bij een val uit bed waarvan hij nooit geheel herstelde en werd er ook nog leverkanker bij hem geconstateerd. Drie jaar later stierf hij in Kopenhagen op 4 augustus 1875. Inmiddels is Andersen wereldwijd met name bekend door zijn sprookjes en minder vanwege zijn andere werken en is hij één van de belangrijkste personen in de Deense nationale geschiedenis.    

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.