Fanny Blankers Koen

Fanny Blankers-Koen: de snelste huisvrouw ter wereld

In 2013 werd Schippers de eerste Nederlandse vrouw die een medaille op een WK atletiek won, en vorig jaar werd zij als tweede Nederlandse atlete kampioen op de 100 én 200 meter sprint. Geen wonder dat Schippers door de media vaak wordt vergeleken met Fanny Blankers-Koen: de enige andere Nederlandse atlete die deze beide nummers won op het EK in 1950.


Een bijzondere sportcarrière


Francina Elsje Koen werd op 26 april 1918 geboren in Baarn. Op jonge leeftijd hield Blankers-Koen zich al veel bezig met sport: ze schaatste, tenniste, zwom en deed aan atletiek en gymnastiek. Op slechts 17-jarige leeftijd behaalde ze in 1935 een nieuw Nederlands record op de 800 meter. Dit succes werd gevolgd door vele andere memorabele sportmomenten, met als hoogtepunt het behalen van maar liefst vier gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen in 1948. Tijdens haar uitzonderlijke sportcarrière behaalde ze 21 wereldrecords en 58 nationale records.


Een boegbeeld voor de vrouwensport


In de tijd dat Blankers-Koen haar successen in de atletieksport behaalde, stond vrouwensport niet altijd in een goed daglicht. Pas in 1928 mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan het onderdeel atletiek op de Olympische Spelen. Sport was in die tijd iets voor mannen, en emancipatie in de sport werd vaak niet gestimuleerd. Begin 20ste eeuw werd de ontwikkeling van vrouwensport vaak tegengegaan vanuit de kerk en de overheid: sportende vrouwen konden lustgevoelens opwekken en men was bang dat topsport bij vrouwen onvruchtbaarheid kon veroorzaken. Het idee dat het onmogelijk was dat vrouwen grote sportprestaties konden leveren uitte zich in 1936 in een aantal testen bij verschillende sportvrouwen om te controleren of ze wel echt vrouw waren.


De ‘Vliegende Huisvrouw’


Hoewel Blankers-Koen zichzelf nooit bewust als feministisch voorbeeld zag, was zij een groot boegbeeld van de vrouwensport. Met name de manier waarop zij het moederschap en de sport combineerde was opvallend voor die tijd. Bijna stopte Blankers-Koen na de geboorte van haar eerste kind in 1941 met atletiek. Toch miste Blankers-Koen het hardlopen en startte weer met trainen. In 1946 besloot Blankers-Koen voor de tweede keer te stoppen met haar hardloopcarrière na de geboorte van haar dochter, maar ook dit besluit was niet van lange duur. Blankers-Koen besloot het moederschap en de atletiek met elkaar te combineren: tussen de wedstrijden door gaf zij haar dochter borstvoeding. Over de hele wereld werd zij dan ook de ‘Vliegende Huisvrouw’ genoemd.


Atlete van de Eeuw


In 1999 werd Blankers-Koen dankzij haar sportprestaties door de Internationale Atletiek Federatie uitgeroepen tot ‘Atlete van de Eeuw’. Ook worden in Hengelo elk jaar de ‘Fanny Blankers-Koen Games’ gehouden, een internationaal sportevenement waar Dafne Schippers mei dit jaar als eerste Nederlandse hardloopster op de 100 meter een tijd onder de 11 seconden neerzette. Het zou dan ook niet vreemd zijn als Schippers dit jaar tot sportvrouw van het jaar benoemd wordt. In ieder geval kan Schippers door haar prestaties als nieuw boegbeeld van de vrouwensport gezien kunnen worden en, wie weet, ook ooit als atlete van de eeuw.


Leestip:


valsspelers sportgeschiedenisBiografieën in beweging – Een cultuurhistorische analyse van levensverhalen van Nederlandse topsporters, 1928-2014
Auteur: Aad Haverkamp
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 978 90 8704 763 4
Winkelprijs: €30,–


Bestel Biografieën in beweging

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.