Geen afbeelding beschikbaar

5 James Bond-films die het niet zo goed deden

Inmiddels zijn er heel wat films over James Bond. Een lange reeks, waar weergaloze Bond-films in voorkwamen, maar ook mínder goede exemplaren tussen zaten. Een overzicht van een aantal van de slechtst ontvangen Bond-films uit de geschiedenis.


  1. A View to a Kill (1985)

James Bond wordt in deze Bond-film naar Siberië gestuurd. Vilein Mark Zorin heeft het plan met behulp van een microchip zijn concurrenten in Silicon Valley uit te schakelen. Bond heeft de taak dit te voorkomen, maar moet eerst de vriend van Zorin, May Day, verslaan. Waarom wordt deze film niet vaak tot de betere Bond-films gerekend? Ten eerste was de acteur die James Bond speelde, Roger Moore, vrij oud: hij was 57 toen hij de rol speelde. Verder vond men dat het plot teveel op de voorganger Goldfinger lijkt: in beide films worden de slechteriken door de communisten gefinancierd, en in beide films zijn zij uit op het waardeloos maken van de goudvoorraad van de Verenigde Staten.


  1. The Living Daylights (1987)

Ook The Living Daylights uit 1987 werd met wisselend commentaar ontvangen. In deze film moet Bond een KGB-agent, gespeeld door Jeroen Krabbé, helpen ontsnappen. Zo zou er te weinig humor in de film zitten: Timothy Dalton, die deze Bond speelde, zou minder charisma en humor hebben dan zijn voorgangers. Rolling Stone noemde de film zelfs ‘utterly humorless’. Eén van de opvallende gadgets die in de film gebruikt werd, was een zogenaamde ‘Ghetto Blaster’: een enorme cassetterecorder die ook als vuurwapen gebruikt kon worden.


  1. Tomorrow Never Dies (1997)

Deze film in de Bond-reeks was de tweede film van acteur Pierce Brosnan als Bond. Bond moet in deze film voorkomen dat er een Derde Wereldoorlog uitbreekt. Het plot in de film wordt niet erg sterk gevonden: zo zou er te weinig input van schrijver Ian Fleming geweest zijn. Ook moest het script vaak herschreven worden. De ‘sluik’reclame in deze film is bovendien zo sterk aanwezig dat het door sommigen als storend ervaren wordt. Het was de eerste film in de geschiedenis die het hele budget bij elkaar kreeg door middel van sponsoring en het promoten van merken in en buiten de film.


  1. Die Another Day (2002)

Ook Die Another Day uit 2002 komt vaak niet erg hoog in de Bond-lijstjes voor. In ieder geval kwam dit voor een deel door de vreemde gadgets die Bond in deze film gebruikte. Zo rijdt Bond in de film in een auto die af toe onzichtbaar kan worden gemaakt door op een knopje in de auto te drukken. The Guardian noemde deze gadget ‘the worst gadget in the history of 007’. De titelsong werd gezongen door Madonna, die in de film ook een klein rolletje als scherminstructeur heeft. Voor deze rol kreeg Madonna een Razzie (of ‘Golden Raspberry Award’, een filmprijs voor de slechtste films) als slechtste actrice in een bijrol. Ondanks de twijfelachtige reputatie was de film toen hij in de bioscoop verscheen commercieel de meest succesvolle Bond-film.


  1. Quantum of Solace (2008)

Quantum of Solace, de tweede film met Daniel Craig, was de opvolger van de veel beter ontvangen Casino Royale uit 2006. Time Out vond Daniel Craig niet zo emotioneel sterk als in de vorige Bond-film. Door What Culture werd het plot bovendien niet erg sterk genoemd. Ook de themasong ‘Another Way to Die’, door Alicia Keys en Jack White, wordt door sommigen slecht genoemd. Een film die in de schaduw van haar sterke voorganger minder goed naar voren komt. Bergwijzer.nl maakte een overzicht van de meest indrukwekkende James Bond-scènes in de bergen. Bekijk hier het spectaculaire overzicht.

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt