De slag bij Mukden
20 februari 1905 – Japanse legers trekken te voet richting Mukden, waar het Russische leger zich probeert te verdedigen tegen de oprukkende Japanners. De veldslag leidt tot enorme verliezen voor beide partijen en markeert het begin van het einde van de Russisch-Japanse Oorlog.
Op deze dag vond de voor de Russisch-Japanse Oorlog beslissende slag bij Mukden plaats. Het was de laatste grote veldslag op het vasteland en speelde een grote rol bij de overwinning van de Japanners op de Russen.
De Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905)
De oorlog was een jaar eerder begonnen met de Japanse aanval op de Russische vloot in Port Arthur, een havenstad in China. Rusland had Port Arthur en de provincie Mantsjoerije ingenomen, maar ook Japan wilde deze gebieden inlijven. De meeste gevechten vonden dan ook plaats in en rond deze regio. De oorlog maakte veel slachtoffers door het gebruik van mijnen en loopgraven. De Japanse en Russische oorlogstactieken kenden overeenkomsten met de methoden die een decennium later de Eerste Wereldoorlog zouden kenmerken.
Voorafgaand aan de slag bij Mukden
De Japanners rukten steeds verder op en versloegen voorafgaand aan de slag bij Mukden de Russen al tijdens de slag bij Shaho en de slag bij Sandepu. De Russen moesten zich steeds verder terugtrekken, waarna in Mantsjoerije de slag bij Mukden volgde. De slag bij Mukden mondde uit in een van de grootste veldslagen van voor de Eerste Wereldoorlog.
De slag bij Mukden –grote verliezen
De Russen werden door vijf Japanse legers vanuit verschillende kanten aangevallen. De Japanners leden veel verliezen, maar wisten de Russen te omsingelen, dankzij de rivier de Hun. Omdat de rivier bevroren was, konden de Japanners de rivier te voet oversteken, waardoor de Russen geen kant meer op konden. Hoewel de Japanners zeventigduizend man verloren, wisten ze de Russen te verdrijven en konden ze Mukden veroveren. Negentigduizend Russische soldaten lieten het leven.
De Russen vernederd
De Russische legers moesten zich terugtrekken en verloren daarbij een groot deel van hun wapenvoorraad en vervoersmiddelen, wat hen sterk verzwakte. Nadat Rusland ook nog verslagen werd bij de zeeslag bij Tsushima, begonnen op 9 augustus 1905 de vredesonderhandelingen onder leiding van de Verenigde Staten.
Bronnen
Wikipedia, 'Slag bij Mukden'
Isgeschiedenis.nl, 'russisch-japanse oorlog'
Isgeschiedenis.nl, 'begin russisch-japanse oorlog'
Historien.nl, 'russisch-japanse oorlog'
Afbeelding
Wikimedia Commons, By P. F. Collier & Son [Public domain]