Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Begrafenis Ferdinand Domela Nieuwenhuis bijgewoond door duizenden mensen

Op 22 november 1919 trekt de rouwstoet van Ferdinand Domela Nieuwenhuis door de straten van Amsterdam. Duizenden mensen woonden zijn begrafenis bij en liepen mee in de rouwstoet van de overleden socialistische leider en grondlegger van de arbeidersbeweging in Nederland. Nieuwenhuis overleed op 72-jarige leeftijd na jaren inzet voor een betere samenleving.


Ferdinand Domela Nieuwenhuis werd op 31 december 1846 geboren in Amsterdam. Hij studeerde theologie waarna hij in 1870 predikant werd in Harlingen. Zijn vertrouwen in de kerk zwakte echter steeds meer af, en in 1879 brak hij zelfs met de kerk, waarna hij zich ging focussen op de sociale misstanden in de Nederlandse samenleving. Tijdens zijn werk als predikant had hij veel gezien en gehoord over de situatie van de onderlaag van de samenleving. Hierdoor kreeg hij steeds meer interesse in het sociale werk.


Van socialist naar anarchist


Hij sloot zich aan bij de Sociaal-Democratische Bond die zich inzette voor de arbeiders. In 1882 werd hij de voorman van de organisatie. In 1888 kwam Nieuwenhuis als eerste socialist in de Tweede Kamer. Hij zette zich in voor invoering van het algemeen kiesrecht, gelijke rechten voor mannen en vrouwen en geheelonthouding. De politiek gaf hem echter niet genoeg voldoening en mogelijkheden om te bereiken wat hij wilde en in 1898 keerde hij zich af van de parlementaire democratie. Nieuwenhuis ging verder door het leven als anarchist en richtte zich op het schrijven van artikelen en boeken. In 1898 zette hij het blad De Vrije Socialist op, waarin hij preekte voor anarchie. Nieuwenhuis stak hier in zijn post-politieke leven al zijn tijd in. Tevens schreef hij verschillende boeken, waaronder zijn memories Van Christen tot Anarchist (1910). In deze laatste periode van zijn leven liet Nieuwenhuis zich op het politieke toneel amper nog zien.


Begrafenis Nieuwenhuis


Op 18 november 1919 overleed Ferdinand Domela Nieuwenhuis op 72-jarige leeftijd in Hilversum. Zijn begrafenis werd op 22 november gehouden in Amsterdam, voorafgegaan door een rouwstoet door zijn geboortestad. Ongeveer 12.000 mensen kwamen hun laatste eer bewijzen aan Nieuwenhuis. Vertegenwoordigers van 160 organisaties waren aanwezig en stonden met vaandels en kransen langs de route. Nieuwenhuis werd als een van de eerste Nederlanders begraven op de Westerveld begraafplaats in Driehuis.  

Bronnen


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!