februarirevolutie Rusland

Begin van de Februarirevolutie in Rusland

Petrograd 1917 – Het Russische leger lijdt grote verliezen aan het front, terwijl de rest van de bevolking ondertussen omkomt van de honger. De ontevredenheid onder de Russen is groot en hun woede keert zich al snel tegen tsaar Nicolaas II en diens vrouw, Alexandra. Op 8 maart 1917 (22 februari op de Russische kalender) begon de Februarirevolutie in Rusland.


Onvrede door verlies en armoede


In een poging om zijn imago en aanzien te verbeteren besloot de Russische tsaar Nicolaas II in de zomer van 1915 zelf opperbevelhebber van het leger te worden. Terwijl hij aan het front grote verliezen leed (begin 1917 waren er al zes miljoen Russische slachtoffers gevallen) hadden zijn uiterst impopulaire vrouw, de Duitse tsarin Alexandra, en diens vertrouweling, Grigori Raspoetin, de macht in Rusland in handen. Dit alles leed tot grote ontevredenheid onder het Russische volk, dat ook nog eens geconfronteerd werd met grote voedseltekorten als gevolg van de oorlog.


De eerste staking


Op 7 maart (22 februari op de Russische kalender) brak de eerste staking uit in een fabriek in Petrograd (het huidige Sint-Petersburg). De onrust verspreidde zich al snel en de volgende dag besloot de tsaar, die zich nog aan het front bevond, om het leger in te zetten tegen de demonstranten. Een groot deel van de soldaten liep echter al snel over naar de opstandelingen en drie dagen later meldde de voorzitter van de Doema, Mikhail Rodzianko, dat de hoofdstad in “een staat van anarchie” verkeerde. Nicolaas weigerde dit echter te geloven en klaagde dat “die dikke Rodzianko” hem alweer “een hoop onzin” had geschreven.


Het aftreden van de tsaar


Pas op 14 maart zag Nicolaas de ernst van de situatie in en probeerde hij terug te keren naar Petrograd. Op dat moment was het echter al te laat, en hadden vrijwel alle soldaten zich aangesloten bij de revolutie. Nicolaas zag in dat de situatie hopeloos was en trad op 15 maart 1917 af als tsaar van Rusland. De nieuwe macht kwam in handen van een overgangsregering, die vervolgens slechts enkele maanden later geconfronteerd zou worden met de Oktoberrevolutie.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.