Eerste duik in de Marianentrog

De eerste afdaling in de Marianentrog

Het diepste punt van de oceanen is vervuild door plastic. Tijdens de diepste duik ooit, vonden onderzoekers snoepverpakkingen en plastic tasjes. Eerder vonden onderzoekers hoge concentraties gevaarlijke stoffen in garnaalachtige dieren die op 11 kilometer diepte leven in de Marianentrog. Die stoffen blijken zelfs schadelijker te zijn dan sommige stoffen in enkele vervuilde rivieren in China. De stoffen zijn gevonden door een robot die op die diepte monsters kan nemen. De diepte van de Marianentrog fascineert mensen al lang. In 1960 lukte het voor het eerst om af te dalen in de trog. 


Marianentrog: het allerdiepste punt in de oceaan


De Marianentrog, vernoemd naar de dichtbij liggende eilanden Marianen in de Grote Oceaan, is de diepste oceaantrog op de aarde. Het is op de bodem aardedonker en maar een paar graden boven nul. Opvallend genoeg ligt de trog relatief dicht bij het hoogste punt van de aarde, namelijk de Mount Everest. Dit komt omdat verschillende tektonische platen daar al miljoenen jaren tegen elkaar aan botsen en dus bergen en troggen hebben veroorzaakt. De diepste plek in deze trog is de Challengerdiepte. Deze is vernoemd naar een van de eerste onderzoeksduikboten die in de trog afdaalden, de HMS Challenger.


De eerste afdaling in de Marianentrog


De eerste expeditie naar het diepste punt van de aarde was in 1875 met het Britse schip de HMS Challenger. Daar werd toen een diepte van 8.000m gemeten met een peillood. Dit is een gewicht aan een touw om de diepte te bepalen. Pas in 1951 konden de onderzoekers een diepte van 10.900 meter vaststellen. Sindsdien is geprobeerd om verder de diepte in te gaan maar meer dan 11km is nog niet gemeten. Een ander diep punt zou de Vitjazdiepte zijn op 11.034m onder zeeniveau. Deze meting door de Russische onderzeeboot Vitjaz wordt echter als onbetrouwbaar gezien omdat er niet goed gemeten zou zijn. In geen enkele andere meting kwam de teller boven de 11km. Daarom wordt de Challengerdiepte als het laagste punt op aarde gemarkeerd.


Bathyscaaf Trieste haalt de bodem


Ook wordt door onderzoekers gekeken naar levende wezens op deze diepte. Die werden in 1960 door de Zwitserse oceanoloog Jacques Piccard en de Amerikaanse marine-luitenant Don Walsh gevonden met de bathyscaaf Trieste. Dat is een speciaal ontworpen duikboot die de enorme druk van de zee op die diepte aan kan. In een vijf uur lange afdaling bereikten de twee mannen de zeebodem. Door het opstijgende zand zagen ze echter niet veel.


Levende wezens in de diepte


In 2012 daalde de regisseur James Cameron als een van de weinige mensen af in de elf kilometer diepe trog. Hij kon enige tijd rondkijken en zag ook verschillende vissen zwemmen. Sommigen hadden zelfs geen ogen omdat ze zich hadden aangepast aan het leven op tien kilometer diepte. In de laatste jaren zijn er door robots  verschillende organisme gevonden zoals slakdolven, zeekomkommers en kreeftachtigen. Er dient zich nu dus een ander probleem aan. Ook deze wateren zijn vervuild door menselijk afval en de organismen veranderen daardoor of sterven. De directe en indirecte gevolgen voor de toekomst moeten echter nog worden onderzocht.

Bronnen:

Nemo kennislink: Mariarentrog
National Geographic news: James Cameron
Nrc.nl: James Cameron
National Geographic: Marianentrog

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Trieste

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!