Twaalfjarig-Bestand

Begin van het Twaalfjarig Bestand

Wist je dat de Tachtigjarige Oorlog geen tachtig jaar duurde? Aan het begin van de 17e eeuw bereikte de Tachtigjarige Oorlog een impasse. Na 50 jaar oorlog zijn zowel Spanje als Nederland op financieel en militair gebied uitgeput. Op 9 april tekenen beide landen daarom het Twaalfjarig Bestand. Het betekent niet alleen een tijdelijke onderbreking van de gevechten, maar ook de eerste erkenning van Nederland als onafhankelijke mogendheid.


Na afloop van het succesvolle beleg van Antwerpen in 1585 besloot Spanje zich meer te richten op de strijd tegen Frankrijk. De Republiek maakte hier aanvankelijk handig gebruik van door onder andere Breda, Nijmegen en Groningen in te nemen, maar na de slag bij Nieuwpoort in 1600 liep ook dit offensief vast. Tijdens de maar liefst drie jaar durende belegering van Oostende (1601-1603) werd het vervolgens voor beide partijen duidelijk dat er een impasse bereikt was.


Staakt-het-vuren tijdens Tachtigjarige Oorlog


Vanaf 1606 begonnen er voorzichtige onderhandelingen tussen de landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, Aartshertog Albrecht van Oostenrijk, en vertegenwoordigers van de Republiek der Nederlanden. Laatstgenoemden gaven aan alleen bereid te zijn te onderhandelen als hun soevereiniteit erkend zou worden, een eis waarmee Albrecht uiteindelijk akkoord ging. Op 12 april 1607 werd er een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de Republiek en de Zuidelijke Nederlanden.


Onderhandelingen over Twaalfjarig Bestand


Vervolgens begonnen de onderhandelingen die uiteindelijk zouden leiden tot het Twaalfjarig Bestand. De nood voor de Spaanse koning Filips III om de oorlog te beëindigen was hoog, want in november 1607 kon hij de soldij van zijn soldaten niet langer betalen. Toch liepen de onderhandelingen in 1608 vast, met name vanwege de Spaanse eis dat de Nederlanders niet ten zuiden van de evenaar zouden handelen. Pas op 28 maart 1609 kwamen Nederland en Spanje alsnog tot een akkoord. Op 9 april zetten de delegaties van beide landen hun handtekening onder de overeenkomst en werd het Twaalfjarig Bestand officieel van kracht. Het bestand eindigde in 1621.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.