conflict om Gibraltar

De Britten en Gibraltar

Tijdens de onderhandelingen over de Brexit heeft de EU laten weten dat ze wil dat Spanje en Groot-Brittannië het eens moeten worden over het lot van Gibraltar, het Spaanse schiereiland dat al sinds 1713 deel uit maakt van het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn woest over de eis van de EU, omdat ze vinden dat Spanje hierdoor vetorecht krijgt.


Voorgeschiedenis van het schiereiland


Gibraltar kent een lange en gewelddadige geschiedenis. In de Romeinse tijd werd de iconische rots op het schiereiland vereerd omdat men dacht dat het een van de zuilen van Hercules was. In de middeleeuwen zijn afwisselend de Moren en de Spanjaarden er aan de macht geweest. En piraten hebben de bevolking lang geterroriseerd.


Nederlandse overwinning bij Gibraltar


Tijdens de Tachtigjarige oorlog heeft de Nederlandse vloot onder leiding van admiraal Jacob van Heemskerk een fameuze overwinning behaald bij Gibraltar. De Nederlandse vloot, bestaande uit 26 kleine oorlogsschepen wist met geringe verliezen de gehele Spaanse vloot te vernietigen. Admiraal van Heemskerk kwam om bij deze zeeslag.


Spaanse successieoorlog


Nadat de Spaanse koning Charles II in 1700 overleed barstte de Spaanse successieoorlog los in Europa. Prins Philip van Anjou, de kleinzoon van Lodewijk XIV, en aartshertog Charles van Oostenrijk claimden beiden het recht op de Spaanse troon. Om Franse overheersing te voorkomen steunden Nederland en Groot-Brittannië de aartshertog van Oostenrijk.


Vrede van Utrecht


Op 4 augustus kreeg een gecombineerde vloot van Engelsen en Nederlanders Gibraltar in handen. Vele malen hebben de Spanjaarden geprobeerd het schiereiland terug te krijgen, maar tevergeefs. Een aantal grote zeeslagen waarbij Nederland en Groot-Brittannië de hoofdrol speelden, bepaalden uiteindelijk het lot van Gibraltar, want bij de vrede van Utrecht werd het schiereiland ‘voor altijd en zonder enige uitzondering’ afgestaan aan het Verenigd-Koninkrijk.  

Bronnen:

The great siege of Gibraltar

Zeeslag bij Gibraltar 

Afbeelding:

Wikimedia commons: Gibraltar 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.