Hellenisme

Alexander de Grote is verantwoordelijk voor het hellenisme

Alexander de Grote had in 336 v.Chr. een van de grootste rijken in de geschiedenis. Zijn invloed reikte van Egypte tot aan het westgrens van India. Alexander de Grote zag zichzelf als een godenzoon en noemde zichzelf Zeus Ammon, een Egyptische-Griekse godenmix. Dat hij het samensmelten van culturen belangrijk vond, werd later duidelijk toen hij de Perzische bevolking liet kennismaken met de Griekse cultuur. Zo ontstond een mengvorm: het hellenisme.

Alexanders veroveringen

Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) markeert het einde van de Klassieke tijd en het begin van de Hellenistische Tijd. Zijn vele veroveringen in het Midden-Oosten maken hem tot een groot historisch figuur. Nadat hij de rust terug had gebracht in het Macedonische Rijk, wilde hij het Perzische rijk onderwerpen. De Griekse steden steunden hem in zijn plannen en leverden manschappen voor een veldtocht naar Perzië. Met een vloot van honderd oorlogsschepen en 48.000 soldaten trok Alexander de Grote richting Perzië. Bij de slag aan de rivier de Granicus wist Alexander het Perzische leger van ongeveer 40.000 huurlingen te verslaan. Door steeds meer steden in het oosten te veroveren, bleef de aanvoer van strijdkrachten gelijk en werd er veel geld buit gemaakt. Uiteindelijk gaf ook koning Darius III zich over. Alexander respecteerde de koning en huwde een van de dochters.

Egyptische verovering

Na Perzië veroverde Alexander Egypte. Ook deze cultuur respecteerde hij en hij liet de Egyptische tradities in stand. Hij werd farao en zou door het orakel van Siwa als zoon van Zeus zijn erkend. Zijn macht en invloed stegen daardoor steeds meer. Om zijn macht in de steden van zijn grote rijk te behouden, benoemde hij Griekse en Macedonische edelen als bestuurders van de stad. Zowel deze bestuurders als zijn manschappen waren verplicht te trouwen met lokale vrouwen. Dit zou de Grieks-Macedonische hegemonie versterken en de Perzische en Griekse cultuur doen samensmelten.

Hellenisme  (336 v.Chr. – 30 v.Chr.)

Door de veroveringen van Alexander de Grote en de manschappen die hij positioneerde in de Perzische steden, kwam de bevolking in aanraking met de Griekse cultuur en gewoonten. Ook andersom namen de soldaten van Alexander de Perzische gewoonten over. Vaak werd Grieks de meest gesproken taal en het hellenisme werd een term voor een nieuwe veelzijdige cultuur. Door deze hellenistische invloeden trokken veel Grieken naar de Perzische steden als kunstenaar, dichter of geleerde. De Griekse kunst werd verbonden met de Perzische kunst en ook kennis werd gedeeld onder de verschillende wetenschappers. Het hellenistische rijk was tijdens Alexander de Grote op een hoogtepunt.

Opdeling van Alexanders Hellenistische Rijk

Na de dood van Alexander de Grote viel zijn rijk uiteen. Hij had geen wettige erfgenaam of opvolger aangewezen en dus ontstond er chaos onder enkele belangrijke generaals. Het rijk van Alexander  viel uiteen in verschillende koninkrijken; het Ptolemeïsche rijk in Egypte, het Antigoniden Rijk in Macedonië en Griekenland en het Seleucidische Rijk in Perzië. Desondanks heeft Alexander de Grote veel invloed gehad op de wereld. Hij lieten vele steden en havens stichten en de meeste kennis bracht hij samen in zijn bibliotheek, Mouseion, in Alexandrië (Egypte). Ook in het Romeinse Rijk had Alexander als persoon nog invloed. Hij werd gezien als een van de beste generaal in de geschiedenis. In de Romeinse elite was het dan ook gebruikelijk dat iedereen kennis had van de Griekse beschaving en zowel Latijn als Grieks sprak.

Leestip:

HellenismeAlexander en Darius – De Macedoniër in de spiegel van het Nabije Oosten 
Redactie: Diederik Burgersdijk, Wouter Henkelman en Willemijn Waal
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087043834
Winkelprijs: €25,–

Bestel Alexander en Darius

Bronnen:

Isgeschiedenis.nl: Alexander de Grote
Actualiteitandersbekeken.wordpress.com: hellenisme
Scientias.nl: Alexander de Grote

Afbeelding:

Wikipedia.org: Alexander de Grote

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt