De schijf van Phaistos

Mysterie: de schijf van Phaistos

Deze mysterieuze schijf die gevonden werd op het Griekse eiland Kreta houdt archeologen en historici tot op de dag van vandaag bezig. Velen hebben geprobeerd om de inscripties op de schijf te vertalen, maar niemand is er zeker van welke informatie de schijf bevat.


Ontdekking bij Phaistos


In 1908 ontdekte de Italiaanse archeoloog Luigi Pernier bij de opgravingssite Phaistos in het zuiden van Kreta een uit klei gefabriceerd tablet met daarop verschillende inscripties. De schijf werd ontdekt in de kelder van een enorm paleizencomplex. De schijf werd gedateerd op 1700-1600 v.Chr. en zou deel uitmaken van de Minoïsche beschaving.


De schijf van Phaistos


De schijf is zo’n 16-19 millimeter dik en heeft een diameter van 16 centimeter. Door middel van reliëfstempels zijn op beide zeiden van de schijf verschillende pictogrammen gedrukt. Deze pictogrammen beelden hoogstwaarschijnlijk een tekst uit, maar het is erg moeilijk om deze tekst te vertalen aangezien er geen andere teksten zijn die als referentie gebruikt zouden kunnen worden. Er ging ooit een gerucht de ronde dat de schijf een voorloper was van het bekende spel ganzenbord, maar tegenwoordig zijn wetenschappers het eens dat de pictogrammen een lettergreepschrift uitbeelden.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De betekenis van de schijf


Omdat er relatief weinig tekst op de schijf staat, en er verder geen vergelijkbare teksten zijn is het ontzettend lastig om te achterhalen wat de tekst zou kunnen betekenen. Ook over de taal op de schijf is veel gespeculeerd, maar het meest waarschijnlijk is dat het een vorm van oud Grieks is. Echter zelfs in het Grieks zijn er vele mogelijke verklaringen voor de schijf. Zo vertaalde de Amerikaans-Duitse linguïst de tekst als een gebed naar de goden Athene, Minerva en Zeus. Er zijn echter ook wetenschappers die denken dat de pictogrammen geïnspireerd zijn door Egyptische hiërogliefen. Hoewel veel wetenschappers het hebben geprobeerd, valt tot op de dag van vandaag niet met zekerheid te zeggen wat de schijf betekent.

Bronnen:

Archeologie-online.nl: Grieks Mysterie

Anient-Greece.org: Phaistos 

Wikipedia.org: Phaistos Disc

Wikipedia.org: Decipherment claims

Greece.greekreporter.com: Phaistos Disk

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Phaistos Disk

 

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.