Geschiedenis van de Paralympische Winterspelen
Negen gehandicapte wintersporters zullen van 9 tot en met 18 maart 2018 Nederland vertegenwoordigen tijdens de Paralympische Winterspelen in PyeongChang. De deelname van gehandicapte sporters aan de Spelen is nog helemaal niet zo oud.
Ludwig Guttmann
De initiatiefnemer van de Paralympische Spelen was de Duitse neuroloog Ludwig Guttmann. Hij leidde van 1944 tot 1966 een revalidatiecentrum voor patiënten met een beschadigde ruggengraat in een ziekenhuis in een dorp nabij Londen. Guttmann zag sport als een belangrijke therapiemethode zijn patiënten. In het dorp werden door hem in 1948 voor het eerst de ‘Stoke Mandeville Games for the disabled’ georganiseerd. Rond 1952 was deze sportwedstrijd voor gehandicapten uitgegroeid tot een internationaal evenement.
Eerste Paralympische Spelen
Het olympische comité was door Guttmann geïnspireerd en in 1960 gingen de eerste Paralympische Spelen van start. De daaropvolgende jaren deden steeds meer landen mee aan deze spelen. In 1980 werden de Paralympische Winterspelen georganiseerd door Nederland, in Arnhem. Vanaf de Zomerspelen in Korea (1988) vonden de Paralympische Spelen plaats op dezelfde locatie als de Olympische Spelen.
Eerste Paralympische Winterspelen
In 1976 vonden de eerste Paralympische Winterspelen plaats in Zweden. In vijf disciplines konden de deelnemers tegen elkaar strijden: langlaufen, ijshockey, curling, biatlon, en alpineskiën. Nederland deed bij de eerste edities nog niet mee. Bij de Winterspelen in 1984 deden de eerste Nederlanders mee: twee skiërs en twee langlaufers. Marjorie van de Bunt won in 1994 als eerste Nederlander een medaille op de Paralympische Spelen. Tevens is ze beste Nederlandse paralympiër, in totaal haalde ze twee gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles.
bronnen
- IsGeschiedenis.nl: Geschiedenis van de Paralympische Spelen
- Paralympisch.nl: Geschiedenis van de Paralympische Winterspelen
afbeelding
See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons