Ethiopsiche soldaten

Ethiopië accepteert de vrede met Eritrea

Ethiopië en Eritrea bereikten op 5 juni 2018 een vredesakkoord. De laatste jaren verminderden de gevechten tussen Ethiopië en Eritrea, maar evengoed kwamen de Afrikaanse landen niet nader tot elkaar. De acceptatie van de vredesvoorwaarden kwam van de nieuw aangetreden premier Abiy Ahmed, die met het vredesakkoord zijn verkiezingsbelofte waarmaakte.  Hoe verliep de verhouding tussen Ethiopië en Eritrea tot nu toe?

Haile Selassie annexeerde Eritrea

De Ethiopische keizer Haile Selassie annexeerde Eritrea in 1962 en maakte van het gebied een provincie van Ethiopië.  Zijn bewind kwam ten einde in 1974 nadat marxisten met een staatsgreep de macht overnamen. Ethiopië  onderging een periode  van politieke onrust en hongersnoden voordat Eritrea in 1993 via een referendum onafhankelijk werd. Onduidelijkheid over de grens tussen de buurlanden vormde aanleiding voor een gewelddadig conflict.

Eritrese vrouwen

Een gewaagd spelletje

De strijd begon op 6 mei 1998 om het dorpje Badme. Families en stammen leefden aan beide zijden van de grens. Zij kwamen vast te zitten in een oorlogsgebied van genadeloos opererende soldaten. In twee jaar strijd vielen de tienduizend doden. Wreedheden waren beide strijdende partijen niet vreemd, evenmin als levensgevaarlijke krachtmetingen. Zo beslopen Eritrese soldaten regelmatig de bunkers  van hun Ethiopische tegenstanders en wierpen een handgranaat naar binnen. De Ethiopiërs gooiden het explosief zo snel mogelijk terug, voor de voeten van de Eritrese aanvallers. Dezen renden niet weg, maar gooiden de handgranaat weer naar binnen en wachten tot hij zou exploderen of weer in hun midden zou belanden. Dit dodelijk duel om beheersing van de zenuwen, dat door beide partijen ‘ping-pong’ werd genoemd, kenmerkte het bloedige karakter van de strijd.

Ethiopische acceptatie van de vredesvoorwaarden

Vredesbesprekingen in 2000 in Algiers maakten een einde aan de gevechten, het conflict bleef echter voortduren. Volgens de Algiers-akkoorden viel Badme toe aan Eritrea, maar Ethiopië hield nog steeds vast aan het grensgebied. De acceptatie van de vredesvoorwaarden door Ethiopië op 5 juni 2018 maakte de weg vrij voor het tekenen van een officieel vredesakkoord en voor het openen van de grenzen tussen de buurlanden.

Opluchting in Brussel

De EU haalde opgelucht adem bij het zien van een Ethiopisch-Eritrees vredesakkoord. Brussel hoopte dat de vrede het aantal Eritrese immigranten zou beperken. Sinds de jaren 2000 trokken honderdduizenden Eritreeërs in een levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee naar Europa. Velen ontvluchtten de dienstplicht in eigen land. De Eritrese regering achtte het noodzakelijk een groot leger te onderhouden met het oog op het grensconflict met zijn buurland. De Eritrese dienstplichtigen verdienden evenwel te weinig om hun families te onderhouden. Of de vrede inderdaad de vluchtelingenstroom vermindert zal moeten blijken.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.