De trek van Amsterdammers naar Almere
Sinds 2015 trokken meer er meer Almeerders naar Amsterdam dan andersom. De trend vormde een opmerkelijke omslag met de migratie van eerdere jaren. Sinds de stichting van Almere in 1976 gold de stad namelijk als het voornaamste vestigingsgebied van vertrekkende Mokummers.
Nieuwe steden in Flevoland
de groei van Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog zetten stedenbouwkundigen aan het werk. Zij bedachten dat de stukken landbouwgrond, die bekendstonden als de IJselmeerpolders, wel geschikt waren als ondergrond voor nieuwe steden. De nieuw te bouwen stad in het oosten van Flevoland kreeg de naam Lelystad, vernoemd naar de architect van de Zuiderzeewerken Cornelis Lely. De stad in westelijk Flevoland zou Almere heten. Dit was de vroegmiddeleeuwse naam voor de nu verdwenen Zuiderzee.
Amsterdamse woonwensen
De eerste woningen in Almere verrezen in 1976. Tachtig procent van de huizen viel onder de sociale woningbouw, en met reden. Tienduizenden Amsterdammers aasden op een ruimere woning. Vooral gezinnen met een laag tot middelbaar inkomen zagen hun woonwensen echter gedwarsboomd door de hoge huurprijzen in de hoofdstad. Almere bood hun een welkom alternatief.
Explosieve bevolkingsgroei
De bevolking van Almere groeide explosief. Woonden er in 1980 slechts 6000 mensen, in 1990 was het bewonersaantal gestegen tot liefst 40.000 voormalige Amsterdammers. In de jaren 2000 telde Almere alweer 100.000 bewoners. Een verdubbeling die zich doorzette. In 2010 woonden er 190.000 mensen in Almere. En het aantal groeide nog steeds.
Exclusieve woningen in Almere
De aanwas van Amsterdammers groeide dermate, dat Almere in de jaren negentig het stadscentrum moest uitbreiden. Tegelijkertijd kwamen ook Amsterdammers met een hoger inkomen in Almere wonen. Met hun komst veranderde het woonbouwbeleid. Om de rijke Almeerders te voorzien werden nieuwe woningen uit de grond gestampt. Vooral in de Regenboogbuurt en in de Eilandenbuurt sierden exclusieve huizen het straatbeeld.
Een moderne stad werd zichtbaar
In de beginjaren 2000 werden in Almere de contouren van een moderne stad zichtbaar. Een winkelcentrum geopend in 2006, de Schouwburg Almere uit 2007 en het kunstcentrum de Kunstlinie uit 2007 gaven de stad van inmiddels 200.000 inwoners in 2018 een moderne uitstraling. Waar het de voormalige Amsterdammers lange tijd aan ontbrak, een professionele voetbalclub, kwam in 2001 van de grond met de oprichting van FC Almere City.
Opkomst van Almere City
Sinds 2005 heeft Almere ook een eigen voetbalploeg. De club heette eerst FC Omniworld maar gaat sinds 2011 door het leven als Almere City. Niet geheel toevallig kent ook deze club Amsterdamse roots. FC Omniworld bestond namelijk ooit als voortzetting van de Amsterdamse vereniging De Zwarte Schapen (DZS). De ploeg miste de afgelopen jaren op een haar na promotie naar de eredivisie, vaak met Amsterdamse spelers. Zou Ajax eindelijk concurrentie krijgen van andere Amsterdammers?
Bronnen
Afbeeldingen
- By Falk Lademann via Wikimedia Commons
- Public domain via Wikimedia Commons