De aankondiging van de Wereldvoedselprijs op 26 juni 2017. Bron: Wikimedia Commons

De geschiedenis van de Wereldvoedselprijs

Dit jaar heeft een Nederlander voor het eerst de Wereldvoedselprijs gewonnen! De eer ging naar de 84-jarige Simon Groot, een zaadveredelaar uit Enkhuizen. Hij ontving de prijs omdat hij ervoor gezorgd heeft dat er betere groentezaden zijn ontwikkeld die resistenter zijn tegen ziektes. Hierdoor konden miljoenen kleine boeren in verschillende landen meer geld verdienen door meer groenten te verbouwen. Maar wat houdt de Wereldvoedselprijs eigenlijk in en wat is de geschiedenis achter deze prijs?

De wereldvoedselprijs

De wereldvoedselprijs is een internationale onderscheiding die wordt uitgereikt aan mensen die de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld verbeterd hebben. De prijs is in 1986 bedacht door Norman Borlaug en heeft een waarde van 250.000 dollar. De prijs wordt soms ook wel de ‘Nobelprijs van de voedsel en landbouw’ genoemd.

Norman Borlaug

De Amerikaanse dr. Norman Borlaug won in 1970 de Nobelprijs voor de vrede door het ontwikkelen van nieuwe tarwerassen die beter bestand waren tegen ziektes. Doordat hij deze prijs gewonnen had, bedacht hij dat er ook een prijs moest komen voor wetenschappers die hun best doen om honger te voorkomen en voedselvoorzieningen te verbeteren. In 1986 werd zijn droom werkelijkheid: de Wereldvoedselprijs was gesticht! Hij hoopte dat de prijs zou inspireren tot prestaties in het verbeteren van de kwaliteit, hoeveelheid en beschikbaarheid van voedsel in de wereld.

Ontwikkeling van de prijs

In 1985 presenteerde Borlaug zijn prijs aan de directeur van General Foods Corporation, James Ferguson. Zijn prijs werd geaccepteerd en zelfs vergroot, het zou niet alleen de landbouw betreffen, maar alle onderdelen van de voedselketen. In 1986 werd de prijs dan eindelijk aangekondigd. De eerste vier jaar werd de prijs volledig gefinancierd door GFC, vanaf het vijfde jaar deden ook andere bedrijven mee aan de financiering.

Uitreikingen van de prijs

Winnaars krijgen tijdens een ceremonie in Des Moines, Iowa hun prijs uitgereikt. De uitreiking wordt opgenomen en valt samen met de ‘Borlaug Dialoog’, een jaarlijks symposium dat ingaat op hongerproblemen en voedselveiligheid.

De Wereldvoedselprijs is in de afgelopen jaren uitgereikt aan afgevaardigden van Bangladesh, België, Brazilië, Kaap Verdië, China, Cuba, Denemarken, Ethiopië, Ghana, India, Israël, Mexico, Sierra Leone, Zwitserland, Oeganda, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en nu dus ook Nederland!

Ondanks dat de prijs met name betrekking heeft tot voedsel en landbouw, wordt deze uitgereikt binnen een breed scala aan werk: bodem- en landstudies, planten- en dierenwetenschap, voedselwetenschap en technologie, voeding, landelijke ontwikkeling, marketing, voedselverwerking- en verpakking, water en de omgeving, behoud van natuurlijke hulpbronnen, fysieke infrastructuur, transportatie en distributie, speciale of buitengewone voedingsprogramma’s, sociale organisatie en armoedebestrijding, economie en financiën, beleidsanalyse en publieke belangenbehartiging.

Leestip: Uitgeverij Verloren

Gendered Food Practices from Seed to Waste – Yearbook of Women’s History/Jaarboek voor vrouwengeschiedenis 36
Redactie: Bettina Bock and Jessica Duncan
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087046262
Winkelprijs: €23,–

bestel gendered Food Practices from Seed to Waste – Yearbook of Women’s History/Jaarboek voor vrouwengeschiedenis 36 

Bronnen

afbeelding

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.