Hendrik Tollens Rotterdam Poetry International Festival 1977

Poetry International Festival: Het oudste festival van Rotterdam

Afgelopen woensdag is het Poetry International Festival begonnen in Rotterdam. Van 13 tot en met 16 juni zijn er onder andere meerdere optredens, voordrachten en workshops te beleven. Voor zijn 50e jubileum keert het festival dit jaar terug naar de Doelen, waar in 1970 de eerste editie plaatsvond. Wat is de geschiedenis van dit festival?

Ontstaan

De geschiedenis van het Poetry International Festival in Nederland begon met Adriaan van der Staay en Martin Mooij, beide werkende voor de Rotterdamse kunststichting. In 1969 bezochten zij het Londen Poetry International Festival in Engeland . Geïnspireerd door dit voorbeeld besloten zij zelf ook een dergelijk evenement in Rotterdam te organiseren. Een jaar later was het zover. In 1970 verzamelden drieëntwintig dichters zich in concertgebouw de Doelen. Ook enkele buitenlandse dichters bezochten deze eerste editie.

Volgens de huidige directeur van Poetry International, Bas Kwakman, was de organisatie van dit eerste festival een puinhoop. Dit leidde ertoe dat de dichters zelf maar de leiding namen en de stad ingingen om daar poëzie voor te dragen, bijvoorbeeld in de metro of aan de havenarbeiders. Volgens Kwakman vonden de dichters dit geweldig en namen zij hun verhalen mee naar huis, wat het festival populariteit en een goede reputatie opleverde.

Verdere ontwikkeling

In de jaren daarop werd het festival steeds groter. In een interview aan de NOS verklaarde Kwakman dat havenbaron Ludo Pieters deze groei mede mogelijk maakte. Pieters was namelijk zelf ook dichter en ondersteunde het festival daarom financieel. Verder zou Poetry International in haar eerste jaren ook een plek zijn geweest voor buitenlandse dichters die in hun thuisland niet vrijuit konden spreken, zoals de Zuid-Afrikaanse dichter Breytenbach.

In 1977 werd er op de eerste dag van het festival een lezing gegeven voor het standbeeld van de dichter Hendrik Tollens, dat in de buurt van de Euromast staat. Tollens was in de negentiende eeuw een van de populairste Nederlandse dichters. Zijn gedicht ‘Wien Neêrlands bloed in d’ aders vloeit’, was tot 1932 de tekst van het officiële volkslied van Nederland. De voordracht voor zijn standbeeld bleek enorm populair. Deze openingsdag kwam bekend te staan als ‘Poetry Park’, wat zich later omvormde tot het Dunya festival. Het Dunya festival en de zomercarnaval voegden zich in 2013 samen tot Rotterdam Unlimited. Op zondag 16 juni 2019 komt, ter ere van het vijftigjarig bestaan, ‘Poetry Park’ echter nog eenmaal terug naar het park bij de Euromast.

Poetry International Foundation  

In 1987 werd onder leiding van Martin Mooij de Poetry Internatoinal Foundation opgericht. Naast het festival organiseerde deze stichting ook nog andere projecten. Zo rijden de vuilniswagens in Rotterdam al vanaf 1988 met dichtregels op de wagens rond. Verder introduceerde de organisatie in 1997 ook een Poetry Festival voor kinderen. Daarnaast wordt op 16 juni 2019 voor het eerst ‘De Grote Poëzieprijs’ uitgereikt, als afsluiting van het festival.

Meer informatie over het Poetry International Festival is te vinden op de website van Poetry International.

Leestip:Als in een spiegel

Als in een spiegel – Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerps Landjuweel van 1561
Auteur: Jeroen Vandommele
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087042332
Winkelprijs: €39,–

Bestel Als in een spiegel. Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerpse Landjuweel van 1561   

Bronnen:

Afbeelding:

  • Rotterdam, Standbeeld van Tollens, Park Euromast. Rijksmonument. Wikifrits [Public Domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!