geschiedenis van natuurfilms

De geschiedenis van natuurfilms

Een documentaires zoals Life (2009) , The Blue Planet (2001) en Chasing Ice (2012) hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk de wonderen van de natuur op beeld zien te krijgen. Natuurfilms richten zich op het gedrag, de omgeving en de levensstijl van dieren, planten en organismen en zijn tegenwoordig een grote hit op TV. Maar sinds wanneer zijn mensen zo geïnteresseerd geworden in natuurfilms?

Robert J. Flaherty

De eerste natuurdocumentaire die in de bioscoop te zien was, was de film Nanook of the North (1922) van Robert J. Flaherty.  Flaherty documenteerde de worstelingen in het leven van een Inuk man en zijn familie in Noord-Canada. Deze film werd een succes en Flaherty begon aan zijn tweede film in samenwerking met de Paramount studio. Flaherty vloog in 1923 naar Samoa om vervolgens zijn tweede film, Moana (1926) te filmen. Flaherty verbleef een jaar lang op het eiland Savai’i met zijn vrouw en hun drie kinderen om zo op die manier mee te leven met de bevolking en meer te leren over hun manier van leven. Uiteindelijk besloot Flaherty een jongen te filmen die het ritueel van jongen tot man onderging, hierbij filmde hij ook hoe de jongen de traditionele Samoa tattoo kreeg. Moana was minder succesvol dan Nanook of the North, maar werd alsnog groot in Europa.

Hier vind je een voorbeeld van Nanook of the North

Walt Disney

Heel wat jaren later na de films van Robert J. Flaherty begon Walt Disney aan een serie natuurdocumentaires genaamd True-Life Adventures (1948-1960). De eerste films uit deze serie bevielen zo goed dat Walt Disney Productions nog twaalf jaar door zou gaan met natuurfilms maken. In 2007 maakte Disney een comeback met de natuurfilm genaamd Disneynature.

Natuurfilms in kleur

De eerste full-length natuurdocumentaire in kleur werd door de Italiaanse regisseur Folco Quillici geproduceerd. Hij verbaasde de wereld met zijn film Sesto Conitente (1954). Na het fenomeen van Quillici brachten de Franse Jacques Cousteau en Louis Malle ook een natuurfilm in kleur uit, Le Monde du silence (1956). Ook deze film werd met open armen ontvangen door het publiek, mensen waren verbaasd door de pracht van de natuur en hoe verschillend deze was over de hele wereld.

Natuurfilms op televisie

De liefde van het grote publiek voor natuurfilms werd al snel groot  na de eerste films in kleur. In de jaren na de eerste natuurfilm in kleur volgden vele verschillende documentaires die het enorm goed deden. Intussen werden televisies ook steeds populairder, waardoor er ook steeds meer programma’s op televisie veschenen. BBC begon met het uitzenden van Zoo Quest (1954-1963), wat tevens het eerste grote programma van de nu welbekende Sir David Attenborough was.

Hier vind je een voorbeeld van A life on our planet

Met de tijd mee

De interesse voor natuurfilms is niet in het verleden blijven hangen, jaarlijks worden er nog veel onderzoeken gedaan naar nieuwe soorten dieren, planten en organismen. De filmtechnieken zijn over de jaren heen enorm verbeterd waardoor het makkelijker is om een beter beeld te krijgen van hoe de natuur in elkaar zit.

Natuurexperts gaan daarnaast ook met de tijd mee, neem bijvoorbeeld Sir David Attenborough die op 94-jarige leeftijd nog een debuut maakte op Instagram. Hij scoorde in vier uur en vierenveertig minuten tijd maar liefst 1 miljoen volgers en verbrak daarmee het record van actrice Jennifer Aniston. Attenborough maakte het debuut op Instagram om een nieuwe manier van communiceren te ontdekken, hij wil namelijk dat mensen stilstaan bij de veranderingen van het klimaat. De meest recente natuurdocumentaire verschijnt op 4 oktober 2020 verschijnen op Netflix: A Life on Our Planet, waarin Attenborough vertelt over de wonderen van de natuur en hoe we deze aan het verliezen zijn. 

Bronnen:

Afbeelding bovenaan:

Print | Nyla (Nanook's wife in the film) & child, Cape Dufferin, QC, 1920-21 | MP-0000.595.2

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!