Yeltsin en Clinton

De dronken avonturen van Ruslands eerste president

Boris Jeltsin (1931-2007) werd in 1990 verkozen als eerste president van Rusland door het parlement van het Russische deel van de Sovjet-Unie. In 1991 werd hij nogmaals verkozen door het volk tijdens de eerste vrije presidentsverkiezingen van Rusland. Zijn verkiezingswinst werd gezien als het aanbreken van een nieuwe tijd, een tijd van economische en politieke hervorming. Jeltsins presidentschap werd echter getekend door zijn alcoholisme, dat van 1991 tot zijn aftreden in 1999 alleen maar erger zou worden. Zijn politieke carrière zou hierdoor heel wat opmerkelijke en ronduit bizarre momenten opleveren.

Staatsbezoek aan Kirgizië

In 1992 werd Jeltsin door Askar Akajev, president van Kirgizië, uitgenodigd voor een staatsbezoek. Kirgizië was net onafhankelijk geworden, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Akajev nodigde Jeltsin uit om relaties tussen de beide ex-Sovjetlanden goed te houden, maar de Kirgizische president had Jeltsins dorst naar wodka, bier en champagne flink onderschat. Uiteindelijk werd Jeltsin zo dronken, dat hij twee lepels pakte en het kale hoofd van Akajev gebruikte als drumstel.  

Impromptu dirigent

31 augustus, 1994 was een bijzondere dag voor Duitsland. De laatste Russische troepen zouden zich eindelijk uit Oost-Duitsland terugtrekken. Uiteraard een belangrijke aangelegenheid waar Jeltsin in Berlijn bij moest zijn. Helaas had de president rond lunchtijd al te veel champagne genuttigd. Hij besloot een militair orkest dat er speelde, vol zelfvertrouwen te dirigeren. Zijn muzikale optreden werd opgevolgd door wild dansen en kusjes blazen naar het publiek (waaronder de Duitse bondskanselier Helmut Kohl zich begaf), dat geschokt toekeek.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Jeltsin wil pizza

Jeltsins meest opmerkelijke fiasco vond plaats tijdens zijn staatsbezoek aan de VS in 1995. Volgens de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton werd de Russische president ’s nachts op straat, stomdronken in zijn ondergoed aangetroffen door twee leden van de Amerikaanse geheime dienst. Jeltsin probeerde verwoed een taxi aan te houden zodat deze hem naar een pizzatent kon brengen. Toen de agenten hem weer naar zijn gastkamer probeerden te begeleiden, werd Jeltsin woest; de man had honger. De Russische president had ogenschijnlijk geen spijt van het incident, de volgende dag zette hij het namelijk gewoon weer op een drinken. Die nacht wandelde Jeltsin door de gangen van zijn gasthuis. Een bewaker van het gebouw zag hem aan voor een dronken inbreker en wilde hem uit het pand gooien. Pas toen leden van de Amerikaanse en Russische geheime dienst even later Jeltsins identiteit bevestigden, kon de president weer naar zijn kamer worden gebracht.  

Jeltsin en Clintons tv-optreden

Tijdens datzelfde staatsbezoek vond een persconferentie met president Clinton en Jeltsin plaats. Het zorgde voor een opmerkelijk televisiemoment. Jeltsin verklaarde tijdens zijn toespraak aan de pers dat “als je kijkt naar wat de media schreef, dan kan je zien dat ze schreven dat deze bijeenkomst rampzalig zou worden. Maar nu kan ik jullie voor het eerst zeggen: jullie zijn rampzalig!” waarna Clinton, die nog naast zijn Russische collega stond, een onbedaarlijke lachstuip kreeg. Later werd door een minister die gediend had onder Clinton, verklaard dat de Amerikaanse president zo hard in lachen was uitgebarsten om te verhullen hoe dronken Jeltsin daadwerkelijk was op dat moment.

De enige manier om van stress af te komen

Jeltsin zou later in zijn memoires toegeven dat hij een drankprobleem had. “Ik kwam er al redelijk vroeg achter dat alcohol de enige manier was om snel van stress af te komen,” schreef hij. Hij lijkt in zijn memoires toch wel met enige spijt en schaamte terug te kijken naar zijn dronken optredens. Zo schreef hij over het fiasco in Berlijn: “ik herinner me dat er een groot gewicht van me afviel na een paar drankjes, en door dat lichte gevoel kreeg ik het idee dat ik een orkest kon dirigeren. Na dat incident ontving ik een brief van een groep assistenten, die zeiden dat mijn gedrag en impromptu opmerkingen mijn werk en hun werk ondermijnde. Geen van hen was in staat me te helpen.” Op 2007 kwam Jeltsin te overlijden na een plotselinge hartstilstand. Waarschijnlijk als gevolg van zijn alcoholisme.  

Bronnen: ABC, Britannica, History, The Gaurdian, USA Today.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!