Anna Pauw- van Ruytenburch, de stille kracht achter de vredesonderhandelaar
Anna van Ruytenburch (1589-1648) was de echtgenote van toponderhandelaar Adriaan Pauw. Achter de schermen speelde ze een grote rol bij de Vrede van Münster.
80-jarige oorlog
Op 15 mei 2023 is het 375 jaar geleden dat het vredesverdrag tussen Spanje en de Nederlandse Republiek in het Duitse Münster werd vastgesteld. Daarmee kwam een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. Twee jaar lang hadden onderhandelaars – allen mannen – gesteggeld over het verdrag. Maar achter de schermen speelde een vrouw een grote rol. Anna van Ruytenburch was de echtgenote van toponderhandelaar Adriaan Pauw.
Problemen met de reis
Zij pendelde tussen 1646 en 1648 van haar slot in Heemstede naar Münster om haar man bij te staan. Zij overtuigde hem het astronomische bedrag van de ambassadeur van Portugal niet aan te nemen, om de vrede te laten mislukken, zo schreef Pauw in een openbaar pamflet. En toen zij op 12 april 1648 apart van haar man terugreisde, kreeg ze van de Spaanse delegatie een groot escorte mee, omdat ze op de heenweg door Spaanse soldaten uit Limburgse garnizoenen van haar bagage was beroofd. Anna was toen al ziek en kon de officiële vredesplechtigheid in mei niet meer bijwonen. Ze stierf later dat jaar en liet naast een bedroefde man, aan haar vijf kinderen een bedrag van vier ton na – omgerekend naar nu een miljoenenbedrag.
Anna van Ruytenburch staat op 15 mei 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad.
Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine.