Bartholomeus van der Helst. Viering van de Vrede van Munster 1648

Festiviteiten rond de vrede van Münster

Op 15 mei 1648 was het druk rond het stadhuis van Münster. De stad was gevuld met Europese afgevaardigden. Eén Spaanse en twee Staatse ambassadeurs kwamen bijeen om de stukken te controleren en vervolgens een einde te maken aan een lange, slopende strijd.

Befaamde stinkkaas

Naast de befaamde stinkkaas uit het gebied Noordrijn-Westfalen, staat de naam Münster bekend om de plek waar in 1648 een politiek verdrag werd getekend door Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: Het verdrag van Münster.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Nederlanden erkend als zelfstandig republiek

Op 15 mei 1648 werd de vrede getekend tussen Den Haag en Madrid, wat het einde betekende van de vete die tachtig jaar had geduurd. De tekst van het Twaalfjarig Bestand werd als uitgangspunt genomen voor dit traktaat. Er werd onder andere besloten dat Spanje de Westelijke staten en de Noord-Nederlandse Federatie erkende als een zelfstandige republiek. Daarnaast werd de vrije vaart naar Indië gegarandeerd. De Schelde werd gesloten en de katholieken in Noord-Nederland hadden geen voordeel meer boven de protestanten.

De Vrede van Westfalen

De Vrede van Munster was echter niet het enige verdrag van belang dat in 1648 werd ondertekend. Het was namelijk een onderdeel van de Vrede van Westfalen, een verzameling van twee vredesverdragen die in Osnabrück en Munster werden ondertekend. Met de Vrede van Westfalen, die in oktober 1648 werd getekend, kwam er naast de Tachtigjarige oorlog dus ook een einde aan de Dertigjarige Oorlog in het Heilige Romeinse Rijk.

Naast het feit dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden nu officieel onafhankelijk en erkend was, waren er ook grote gevolgen voor de rest van Europa. Het Heilige Romeinse Rijk verloor veel gebied en macht. Daarnaast zien sommige historici de Vrede van Westfalen als het begin van onze moderne internationale relaties, waarbij landsgrenzen gerespecteerd dienen te worden en andere landen zich niet zouden moeten mengen in binnenlandse conflicten.

Bouw van het Paleis op de Dam

De beëindiging van de oorlog werd in beide landen met veel festiviteiten en volksfeesten ingeluid. Met name in de Republiek, waarvan de eisen door het verzwakte Spanje vrijwel allemaal waren ingewilligd. De euforie uitte zich onder meer in de bouw van een nieuw prestigieus stadhuis van Amsterdam: het Paleis op de Dam.

Filips IV van Spanje

De vredeverdragen van Münster tentoongesteld

Nog steeds zijn de vredesverdragen bewaard gebleven. In het Nationaal Archief liggen de twee versies van het vredesakkoord ter inzage voor het publiek. Beide zijn met goud bezegeld. De Spaanse koning Filips IV ondertekende de Franstalige versie met ‘Philippe’. De Spaanse akte voorzag hij van de woorden ‘Yo el rey' - 'Ik, de koning'.

bronnen

  • Boer, H.W.J. de, H. Bruch en H. Krol (redactie); (1985) Adriaan Pauw (1585-1653); staatsman en ambachtsheer. Heemstede, VOHB
  • Groenveld, S.; (2009) Unie-Bestand-Vrede, drie fundamentele wetten van de Republiek der Verenigde Nederlanden, U

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Religie: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.