De geschiedenis van de bitcoin
De laatste jaren vindt er online een levendige handel in bitcoins plaats. bitcoins behoren tot de zogenaamde cryptomunten, oftewel digitale valuta die buiten het reguliere geldsysteem om worden gebruikt. De laatste jaren zijn deze digitale munten steeds populairder geworden. Maar waar komt de bitcoin eigenlijk vandaan?
Het idee voor een nieuw digitaal betaalmiddel ontstond eind jaren ’90. Vanaf 1998 probeerden diverse programmeurs een digitaal systeem te ontwikkelen waarmee elektronische geldtransacties versleuteld konden worden verstuurd. De bekendste voorbeelden hiervan waren B-Money en Bit Gold. Geen van deze systemen sloeg echter aan, waardoor er tien jaar later nog steeds geen cryptomunt in gebruik was.
Satoshi Nakamoto
In 2008 kwam hier verandering in. Dat jaar verscheen er namelijk een paper, waarin het plan voor een nieuwe digitale munt genaamd de Bitcoin uiteen werd gezet. Dit paper was gepubliceerd onder de naam Satoshi Nakamoto, waarvan al gauw duidelijk werd dat het een pseudoniem was. Wie het document precies geschreven heeft is nog steeds niet duidelijk, de ware identiteit van Nakamoto blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.
De introductie van de bitcoin
Van wie het paper ook afkomstig was, de ideeën waren er niet minder invloedrijk om. In het document werd namelijk het blockchain systeem uiteengezet, dat de basis voor de bitcoin zou vormen. Dit systeem maakte het mogelijk om de gegevens van digitale munten vast te leggen zonder dat er een centrale autoriteit aan te pas hoefde te komen. Internetgebruikers konden deze munten zelf ‘minen’, waarna ze de cryptomunt met elkaar konden ruilen. In 2009 was de software hiervoor beschikbaar en begon men de eerste bitcoins te minen.
Voor twee pizza’s geruild
Hoewel de bitcoin vanaf 2009 beschikbaar was, duurde het nog een jaar voor de eerste transactie plaatsvond. In het begin lag de bitcoin koers nog vrij laag, in augustus 2010 was een bitcoin ongeveer vijf cent waard. Daardoor duurde het een aantal maanden voor gebruikers genoeg van de cryptomunt hadden verzameld om iets te kunnen kopen. In 2010 vond uiteindelijk de eerste transactie plaats, toen iemand 10.000 bitcoins ruilde voor twee pizza’s.
Bitcoin rukt op door kredietcrisis
In de jaren daarop werd de bitcoin steeds populairder. Dit kwam deels doordat twee jaar daarvoor de kredietcrisis was uitgebroken, waarbij wereldwijd meerdere grote banken omvielen. Veel mensen verloren hierdoor hun vertrouwen in de ‘officiële’ financiële instanties, zoals de banken, de beurs en de overheid. Aangezien de bitcoin buiten deze instellingen om verhandeld werd, voelden steeds meer mensen zich hierdoor aangetrokken.
Tegenwoordig
Doordat steeds meer mensen de digitale munt gebruikte, steeg ook de koers van de cryptomunt. De waarde van de bitcoin bereikte zijn voorlopige hoogtepunt in december 2017, toen één bitcoin ongeveer 20.000 dollar waard was. Sindsdien schommelt de prijs van de bitcoin, maar is de digitale munt nog steeds duizenden dollars waard. Helemaal onomstreden is de bitcoin overigens niet. Sommige economen zijn bijvoorbeeld bang dat het gebrek aan centraal toezicht ertoe leidt dat de bitcoin voor criminele transacties kan worden gebruikt. Of deze angsten nu gegrond zijn of niet, feit is dat de bitcoin zich vandaag de dag stevig heeft genesteld in het digitale betaalverkeer.
Bronnen:
Afbeeldingen:
- Foto: Gage Skidmore / CC BY-SA, via Wikimedia Commons