Geschiedenis van de verzekering
Verzekeringen zijn al bijna zo oud als de geschreven geschiedenis. In de wereldberoemde Codex Hammurabi uit het jaar 1754 voor Christus staat de eerst beschreven verzekering; als handelaren onderweg beroofd waren, dan zouden zij hun waren vergoed krijgen door de lokale heersers. In de loop der eeuwen heeft het concept van verzekeringen zich verder ontwikkeld en gespecifieerd. Zo bestaat er nu de autoverzekering, zorgverzekering, inboedelverzekering en zelfs de levensverzekering.
Verzekering voor de zeevaart
Belangrijk voor de ontwikkeling van de verzekering was de zeevaart. Vroeger was een handelsschip maandenlang onderweg. Onderweg kon er natuurlijk van alles gebeuren. Het was dan ook in het belang van handelslieden om hun kostbare vracht te laten verzekeren. We weten dat rond 800 voor Christus handelaren van het eiland Rhodos geld bij elkaar legden om zo elkaars vracht te verzekeren voor ongelukken. Rond de hoge en late middeleeuwen nam de handelsscheepvaart toe. In 1310 werd het eerste verzekeringsbureau in Brugge opgericht.
Vastgoedverzekering in de vroegmoderne tijd
Gedurende de vroegmoderne tijd kregen verzekeringen een voor ons bekendere vorm. Een belangrijke spil in deze ontwikkeling was de Grote brand van Londen van 1666. Naar schatting werden hierbij zo’n 70.000 tot 80.000 huizen verwoest. Het werd de Londense bevolking ineens duidelijk dat het verzekeren van je eigendom een noodzaak was. Bij de plannen voor de wederopbouw van Londen, werd er ruimte vrijgelaten voor de bouw van een verzekeringsbureau. De eerste paar pogingen om een dergelijk systeem op te zetten mislukte, maar in 1681 slaagde de econoom Nicholas Barbon er dan toch in om de eerste succesvolle verzekeringsmaatschappij op te zetten. In eerste instantie verzekerden gelijk al 5000 huishoudens hun huis.
Nationale pensioenen
Gedurende de 19de eeuw begon de overheid zich voor het eerst op systematische wijze te bemoeien met verzekeringen. Zo stelde de Duitse Rijkskanselier Otto von Bismarck in 1889 een nationale pensioensverzekering in. Hij beargumenteerde dat iemand die van ouderdom niet meer kan werken, recht had op een inkomen van de staat. Ook was het bedoeld om de meer radicale ideeën van de opkomende socialisten in te dammen. De aartsrechtse Bismarck werd door tegenstanders uitgemaakt voor socialist. Tijdens een speech in de Reichstag zou hij deze kritiek beantwoorden met “noem het socialisme of wat je ook wil. Mij maakt het niet uit.”
20ste eeuw
Gedurende de 20ste eeuw werden verzekeringen meer en meer een geïnstitutionaliseerd concept. De overheid raakte steeds meer hierbij betrokken. Halverwege de 20ste eeuw werden in veel landen bepaalde verzekeringen verplicht. Langzaamaan werd er zo een heel systeem van sociale zekerheid opgebouwd waar we vandaag de dag nog profijt van hebben.
Bronnen: Social Security, Reinsurance.