Home » Reportage
Portret van Alexander Hamilton

Hamilton: de musical en de geschiedenis

Alexander Hamilton was één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. In 2015 ging op Broadway de musical Hamilton, over zijn leven in première. Op Broadway oogstte de musical meteen veel lof. De shows waren steevast uitverkocht en de rapnummers uit de musical stonden hoog in de Amerikaanse hitlijsten.

In twee actes vertelt de musical het levensverhaal van Hamilton, van zijn geboorte op de Caraïben, tot zijn deelname aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsrevolutie en zijn relatie met Eliza. Lin Manuel Miranda, schrijver van de musical, gaf aan dat dit een dramatisering van het leven van Hamilton was, maar dat het grotendeels wel overeen kwam met de geschiedenis. Hoe historisch accuraat is de musical over de voormalig Secretary of the Treasury?

Dramatisering

Natuurlijk zijn er hier en daar wat details veranderd in de musical. Soms om praktische redenen: zo had Hamilton acht kinderen, wat gereduceerd is naar twee kinderen in de musical. Maar andere details zijn veranderd om het dramatisch effect. Phillip Schuyler, schoonvader van Hamilton, had slechts drie dochters in de musical waardoor zijn oudste dochter, Angelica, wel met een rijke man, en dus niet Hamilton, moest trouwen. Ook was Angelica in werkelijkheid al getrouwd toen ze Hamilton ontmoette. In de musical niet, en wordt er geflirt met het idee dat Angelica en Hamilton verliefd op elkaar waren. Het is waar dat ze veel suggestieve brieven naar elkaar hebben gestuurd maar de musical dramatiseert deze ‘affaire’.

Moraliteit van Hamilton

De persoonlijkheid van het hoofdpersonage is ook gedramatiseerd, zoals je kan verwachten van een Broadway musical. De realiteit is natuurlijk wel wat genuanceerder. Zo komt Hamilton over als een rechtvaardig, ambitieus en gedreven man die streed voor de afschaffing van slavernij en opkwam voor de armen. Er is hier en daar echter gesleuteld aan Hamiltons motieven en zijn mate van progressiviteit voor zijn tijd. In zijn leven heeft hij vrij weinig gedaan voor de afschaffing van slavernij, terwijl zijn weerstand tegen slavernij sterk benadrukt wordt in de musical. Zijn daadwerkelijke voornaamste prioriteiten waren het opzetten van een centrale overheid, elitarisme, grote banken en het eigendomsrecht.

Portret van Thomas Jefferson

In de musical wordt tevens duidelijk gemaakt dat Hamiltons ‘rivaal’ Thomas Jefferson slaven had, maar het wordt volledig verdoezeld dat ook de ‘goede’ personages uit het verhaal slaven hadden. Zo hadden Hamiltons goede vrienden George Washington en Hercules Mulligan beide slaven. Dit komt in de musical echter nauwelijks aan bod. De musical geeft zo een meer rooskleurig beeld van Hamilton en zijn bondgenoten.

Het Burr-Hamilton duel

De musical eindigt met de dood van Hamilton naar aanleiding van een duel met zijn rivaal, Aaron Burr. In het nummer “The World was Wide Enough” zingt Burr over hoe hij spijt heeft van de fatale uitkomst van het duel. Ook hier ligt de werkelijkheid anders. Na het bekende duel tussen Burr en Hamilton, heeft Burr nooit echt berouw getoond.

Daarnaast zit er nog een gat van vier jaar tussen de presidentsverkiezingen van 1800 en het fatale duel, dat in 1804 plaatsvond. In 1800 verloor Burr de presidentsverkiezingen van Jefferson maar vanwege het politieke systeem van toen, werd hij vicepresident. Voor de verkiezingen van 1804 liet Jefferson hem vallen als vicepresident waardoor Burr meedeed aan de verkiezingen voor het gouverneurschap van New York, die hij vervolgens verloor. Hij gaf Hamilton de schuld van zijn nederlaag vanwege Hamiltons lastercampagne tegenover Burr en daagde hem uit voor een duel, waarvan we allemaal de uitkomst kennen.

Het Burr-Hamilton duel

Tijdsprongen

Zo zijn er in de musical meerdere verschuivingen in de tijdlijn. De dood van Hamiltons oudste zoon vond al plaats in 1801 (en was niet vanwege vals spel tijdens het duel zoals in de musical), na de verkiezingen van 1800 en niet vlak nadat de affaire tussen Hamilton en Maria Reynolds aan het licht kwam in 1797. Er wordt ook hevig gespeeld met de chronologie van de gebeurtenissen in het laatste lied van de eerste akte, ‘Non Stop’. Zo wordt er gesteld dat Hamilton advocaat was voor de eerste moordzaak, wat inderdaad echt gebeurd is, maar niet tot 1800. 

Hamilton behandelt veel ingewikkelde onderwerpen die zowel in 1800 als nu relevant zijn. Door middel van rap en gedramatiseerde verhalen worden onderwerpen zoals racisme en politieke strijd besproken in deze musical. Het verhaal van Alexander Hamilton is een verhaal dat veel Amerikanen op school leren en dankzij het werk van Miranda is het verhaal nu internationaal bekender, maar het komt niet helemaal overeen met de geschiedenis. Het belangrijkste verschil hierin is Hamilton zelf. Hij wordt geportretteerd als een progressieve man, terwijl dit niet helemaal klopt. Hamilton gaf vooral veel om hogerop komen op de sociale ladder. Zijn beste eigenschappen, zijn gevoel voor rechtvaardigheid en gedrevenheid, worden vergroot en staan centraal. Het is exact wat je zou verwachten van een musical over het leven van één van de Founding Fathers.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.