Home » Reportage
geschiedenis vakantieparken

Ontstaan van de vakantieparken in Nederland

Ga je op vakantie in eigen land? Dan kan je kiezen om in een B&B, hotel of op een camping of vakantiepark te overnachten. In ons land zijn er vandaag de dag meer dan 1.500 vakantieparken waar je een huisje kan huren. Het eerste vakantiepark werd opgericht in 1923: Recreatieoord Hoek van Holland. Dit park begon als een kampeerterrein, maar opende al snel een aantal houten huisjes. Hoe vakantieparken in ons land precies zijn ontstaan en ontwikkeld, lees je in dit artikel.

Opvolgers van Recreatieoord Hoek van Holland

Nadat Recreatieoord Hoek van Holland werd gesticht door de gemeente Rotterdam, volgden er in ons land al snel meer (niet-commerciële) kampeerterreinen en recreatieparken. Deze werden gesticht door gemeenten, vakbonden, kerkelijke organisaties of grote bedrijven. Zo stichtte de PTT na de Tweede Wereldoorlog een vakantiepark op Ameland, waarop hun werknemers tot rust konden komen. Werkgevers begonnen steeds beter te begrijpen dat een uitgeruste werknemer productiever was dan een vermoeide.

Vakantieparken met commercieel karakter

Vanaf de jaren ‘60 ontdekten ondernemers het vakantiepark als commerciële mogelijkheid. Het concept van vakantieparken (zoals we het nu kennen) begon in Nederland te ontstaan in de jaren 1960, tegelijk met de opkomst van het toerisme in het land. De opkomst van de auto en de groeiende welvaart maakten reizen toegankelijker voor een groter deel van de bevolking.

Het eerste commerciële vakantiepark in Nederland, 'De Lommerbergen', opende zijn deuren in 1968 in het Limburgse Reuver. Dit park (destijds van Center Parcs) was baanbrekend door het nieuwe concept: een vakantiebestemming waarbij vakantiegangers konden verblijven in bungalows omringd door natuur en faciliteiten zoals subtropische zwembaden. Dit concept sloeg aan en werd al snel overgenomen door andere ondernemers.

Een van de belangrijkste drijfveren achter het ontstaan van vakantieparken was de behoefte aan betaalbare vakanties voor gezinnen. Deze parken gaven een alternatief voor de vakanties in het buitenland, die voor veel gezinnen te duur waren. 

Ontwikkeling van vakantieparken

Sinds de opkomst van Nederlandse vakantieparken is er veel veranderd. Wisselende behoeften en verwachtingen van vakantiegangers zorgden ervoor dat de parken zich blijven ontwikkelen en uitbreiden. Vandaag de dag zijn er dan ook meerdere soorten vakantieparken, geschikt voor verschillende doelgroepen met uiteenlopende interesses.

In de beginjaren waren vakantieparken vooral eenvoudige accommodaties met basisfaciliteiten. Gasten konden genieten van de rust en de natuur, maar de voorzieningen waren beperkt. Naarmate de vraag groeide, begonnen parken hier op in te spelen.

Een belangrijke mijlpaal was de introductie van indoor faciliteiten zoals zwembaden, restaurants en recreatieruimtes. Hierdoor werden vakantieparken aantrekkelijker, vooral voor gezinnen die het hele jaar door van een vakantie wilden genieten, zelfs als de zon ver te zoeken was.

Daarnaast begonnen vakantieparken thema’s toe te voegen om hun aantrekkingskracht te vergroten. Sommige parken focusten zich op waterpret, met grote waterglijbanen en subtropische zwembaden, terwijl andere parken zich inzetten op wellness en ontspanning, met uitgebreide spa- en wellnessfaciliteiten.

Vandaag de dag kun je kiezen uit talloze opties, van luxe villa's tot eenvoudige huisjes in de natuur. Vakantieparken bieden activiteiten zoals fietsen, wandelen, vissen, en zelfs avontuurlijke sporten zoals klimmen en zip-lining, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan reizigers. Vaak kun je kiezen uit verschillende aanbiedingen voor bijvoorbeeld een goedkoop weekendje weg

Doorvoeren van huidige trends 

Ook duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp voor vakantieparken. Veel vakantieparken hebben zich dan ook toegelegd op groene initiatieven. Ze implementeerden bijvoorbeeld zonnepanelen, waterbesparende technologieën en afvalscheiding om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Naast de fysieke ontwikkelingen hebben vakantieparken ook ingezet op online marketing en boekingssystemen om hun bereik te vergroten. Hierdoor kunnen gasten eenvoudig accommodaties boeken en hun verblijf aanpassen aan hun specifieke wensen.

De toekomst van vakantieparken

Duurzaamheid zal naar verwachting een steeds belangrijker onderdeel worden van vakantieparken. Steeds meer gasten zijn zich bewust van de ecologische impact van hun reizen, waardoor vakantieparken zullen blijven investeren in groene initiatieven om aan deze verwachtingen te voldoen.

Daarnaast zal technologie een grotere rol spelen in de gastervaring in vakantieparken. Denk aan geavanceerde reserveringssystemen, slimme accommodaties met domotica en digitale gidsen voor lokale activiteiten en bezienswaardigheden.

Van 1960 tot nu

Nederlandse vakantieparken hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt sinds het eerste vakantiepark om zo aan de veranderende behoeften van vakantiegangers te voldoen. Deze ontwikkeling zal zich in de toekomst waarschijnlijk nog verder uitbreiden, waarbij vakantieparken nog duurzamer worden en moderne technologie steeds meer wordt ingezet. Al met al blijven vakantieparken een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning, gezelligheid en avontuur in eigen land.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.