Home » Reportage
Brussel tijdens de Groote Oorlog

Tentoonstellingen tijdens de herdenking van de Groote Oorlog in Brussel

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Groote Oorlog ten einde kwam. Naar aanleiding van de herdenking zijn er op verschillende plekken tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Een compleet overzicht van alle activiteiten is hier te vinden. Wij presenteren alvast een kleine greep uit het aanbod.

Gender @war 14-18 – 06/05/2018 - 21/10/2018

De Groote Oorlog zette de maatschappelijke verhoudingen volledig op z’n kop. Door de oorlog verschoven de verhoudignen tussen mannen en vrouwen, maar mannen en vrouwen hadden de oorlog ook op verschillende manieren beleefd. In deze tentoonstelling maak je kennis met de complexe manier waarop dat gebeurde.

De Groote Oorlog voorbij: 1918 – 1928 – 21/09/2018 – 22/09/2019

Na de Groote Oorlog was de samenleving ontwricht, maar tegelijk herleefde ze ook. In deze tentoonstelling wordt ingegaan op de laatste fase van de oorlog en de periode er vlak na. Hoe werd de oorlog kort erna herinnerd, en hoe werd in die periode de maatschappij opnieuw opgebouwd? De tentoonstelling is samengesteld uit de rijke collectie van het Koninklijk Legermuseum, het War Heritage Institute en diverse nationale- en internationale musea.

Brussel november 1918. Bekomen van oorlog, heruitvinden van vrede – 26/09/2018 – 06/01/2019

Tijdens de Groote Oorlog werd Brussel vijftig maanden bezet door de Duitsers. Hoe ging het verder toen de bezetting afgelopen was?

Talloze vluchtelingen, bannelingen en veteranen keerden terug naar de stad, tegelijk waren er ook problemen met de stad zelf, het sanitair bijvoorbeeld. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, films en voorwerpen wordt je ondergedompeld in deze roerige tijd in Brussel.

De kleuren van de bevrijding. Het wandtapijt vertelt – 23/11/ 2018 – 26/10/2019

Op 22 november 1918 reed Koning Albert het bevrijde Brussel binnen. Hij hield er een toespraak voor de Verenigde Kamers. Daarmee luidde hij een nieuw tijdperk in. Er kwam een regering van Nationale Unie die grote sociale hervormingen doorvoerde. Er kwam bijvoorbeeld algemeen kiesrecht voor mannen. Vanaf het najaar van 2018 wordt deze gebeurtenis in de Senaat herdacht met een interactieve online tentoonstelling en een expositie in de Leeszaal van de Senaat. De blikvanger is een uitzonderlijk wandtapijt van de Senaat.

  • Plaats: Senaat van België
  • Prijs: gratis

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!