Home » Reportage
Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.

Yasser Arafat: terrorist of vrijheidsstrijder?

Yasser Arafat was een Palestijnse politicus die, afhankelijk van wie je het vraagt, wordt aangemerkt als vrijheidsstrijder of terrorist. Hij was president van de Palestijnse Autoriteit en leider van zowel de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als guerrillabeweging en later politieke partij Fatah. Tijdens de eerste intifada, riep hij met de PLO 1988 de onafhankelijke staat Palestina uit.

Arafats politieke carrière vond zijn oorsprong in gewapend verzet tegen de staat Israël. In 1967 organiseerde hij met Fatah zestig aanvallen op vooral Israëlische burgerdoelen. In 1968 vertelde Arafat in een interview, dat geweld moest worden gebruikt tegen de Israëlische burgers "om een klimaat van angst te creëren en dat te laten voortduren, zodat de zionisten begrijpen dat het voor hen onmogelijk is om in Israël te wonen". Het doel van de aanslagen was volgens hem om Israëlische immigratie te voorkomen, emigratie te bevorderen en de Israëlische economie te verzwakken door het toerisme te verminderen en Israël te dwingen om meer geld te besteden aan beveiliging. Later zou hij echter geweld afzweren en het recht van Israël om "in vrede en veiligheid te bestaan" erkennen.

Een nieuwe weg

In 1988 erkende hij officieel het bestaansrecht van Israël en zocht hij naar een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, waar de twee staten naast elkaar konden bestaan. Hij voerde een reeks onderhandelingen met de Israëlische regering om het conflict te beëindigen. Deze onderhandelingen leidden tot de Oslo-akkoorden van 1993. In de akkoorden werd onder meer vastgesteld dat Israël zich terug zou trekken uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en de Palestijnen recht kregen op zelfbestuur door de vorming van de Palestijnse Autoriteit. Vanwege zijn betrokkenheid bij deze akkoorden kreeg Arafat in 1994, samen met de Israëlische premier Shimon Peres en Yitzhak Rabin, de Nobelprijs voor de Vrede.

Dus, terrorist of (gewapende) vrijheidsstrijder? Het hangt allemaal af van je perspectief. Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, geeft in onderstaand college haar visie op Arafat en het begrip terrorisme.

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.